Barteld

Klik HIER voor een heel mooie impressie van de kunstenaar Barteld. Gemaakt door Marcel Prins in opdracht van KuuB.

 

Barteld (1956) woont en werkt in het Hoge Noorden van Nederland, tegen het Lauwersmeer aan. Dat is te zien in zijn schilderijen. Deze zijn doortrokken van de onbestemde ruimte van het vlakke land, daar waar de horizon oneindig is.

Barteld schildert met een losse, krachtige toets herkenbare beelden, een boom, een vis, een kerk op de terp, een witte eend, een zelfportret met zwarte muts. Maar deze herkenbare zaken worden ontdaan van hun specifieke kenmerken, het worden prototypes: dé boom, dé vis, dé kerk op de terp, dé witte eend en hét zelfportret met muts. Het zijn krachtige, soms ongenaakbare beelden van het algemene, het universele.

Barteld wisselt het schilderen met olieverf op grote doeken af met het maken van kleine sfeervolle aquarellen op papier van het winterse kilnatte boerenland. In beide technieken laat hij de verf vaak druipend over het doek of papier lopen zodat er een verhullend raster overheen komt te liggen, alsof je door een beslagen bril kijkt. Scherpe kadrering zal je bij Barteld niet vinden. Expressieve, in elkaar overlopende contouren des te meer.

Het is voor het eerst dat het overrompelend fysieke werk van Barteld op deze schaal getoond wordt. Het is een feest van de heftige schilderkunst.

In 2012 verscheen bij Uitgeverij Eb & Vloed een monografie over het werk van Barteld, met een inleiding door Jaap Röell,  onder de eenduidige titel: Barteld. De monografie is te koop bij KuuB. Bij de tentoonstelling wordt ook een door Marcel Prins gemaakte film getoond van de schilder- aan- het- werk.

 

Te zien t/m zondag 21 april

Klik HIER voor het artikel van Han van Wel over Barteld (Kunst vd Dag)