KUNSTRUIMTE KUUB – PUBLICATIES

De volgende publicaties zijn in opdracht van Kunstruimte KuuB uitgegeven.
Exemplaren daarvan zijn bij KuuB te verkrijgen.

Lac de Gaube - Rob Regeer

Lac de Gaube –
Schilderijen van Rob Regeer

Utrecht 2017
In de zomer van 2015 maakte de schilder Rob Regeer een wandeltocht door en over de Pyreneeën. Hij kwam ook langs het op 1700 meter hoogte gelegen Lac de Gaube in het Franse deel van de Pyreneeën. Eenmaal weer in zijn Amsterdamse atelier begon aan wat later een serie werd van kleine schilderijen (14 x 21,5 cm) waarin het blauw in vele variaties van het Lac de Gaube centraal staat, steeds vanuit ongeveer hetzelfde standpunt. Het samenstel van de schilderijen en elk paneel op zich toont de schilders meesterhand om binnen het gekozen kader tot maximale vrijheid in expressiviteit te komen. Dit boekje (40 pagina’s) getuigt van zijn fascinatie voor de repetitie in blauw.
€ 15,- exclusief verzendkosten.
Bestel dit boek >
Zie tentoonstelling >

Scabreuze tekeningen van Joop Moesman

Utrecht, 2020
In het kader van de stadsbrede manifestatie Moesmánia 2020, waaronder de expositie in het Centraal Museum De Tranen van Eros. Moesman, surrealisme en de seksen, toonde KuuB honderd s.m.-achtige scabreuze tekeningen die Joop Moesman in de periode eind jaren twintig, midden jaren dertig van de vorige eeuw heeft gemaakt. Het verhaal gaat dat Moesman gedurende zijn dagelijkse werk op het kantoor van de NS in Utrecht een deel van die tekeningen in een lade van zijn bureau maakte. Van deze tekeningen zijn perfecte giclees gemaakt en steeds vijf daarvan in ‘laatjes’ geplaatst in zestig handgemaakte boeken. In dat ‘laatje’ is ook een toelichtende tekst gevoegd, vanzelfsprekend in het door Moesman ontworpen lettertype Petronius. Boek-met-laatje is tot in de perfectie verzorgd en genummerd van 1 t/m 60.
€ 225,- exclusief verzendkosten.
Bestel dit boek >
Zie tentoonstelling >

De Bol van Nol –
Het Utrechts panorama-fenomeen

Utrecht 2016
De Utrechtse schilder Nol Manten (1944-1991) gaf aan het meest curieuze werk dat hij ooit heeft gemaakt (1982/83) de titel Besloten Ruimtelijkheid. Het werd echter al gauw De Bol van Nol genoemd. Van buitenaf ziet het vierkante gevaarte met een halve houten bol erboven, eruit als besloten constructie op een grondoppervlak van 200 x 200 cm.
De bol heeft een middellijn van 170 cm met aan de binnenzijde een geschilderd panoramisch landschap. Eenmaal plaats genomen op de oude tandartsstoel en nadat de halve bol is gezakt en langzaam draait, wordt de ruimtelijkheid van een eindeloos rivierlandschap ervaren: denkend aan Holland zie ik brede rivieren traag door oneindig laagland gaan, zoiets.
In dit boekje (40 pagina’s) wordt het ontstaan van De Bol en de zwerftochten die het daarna heeft ondergaan, uit de doeken gedaan. Tevens wordt aandacht besteed aan het kunstenaarsleven van Nol Manten die tot de Utrechtse surrealisten wordt gerekend.
€ 15,- exclusief verzendkosten.
Bestel dit boek >
Zie tentoonstelling >

Roverslied, Dirkje Kuik en Arne Zuidhoek

Utrecht, juni 2016, uitgave KuuB, ter gelegenheid van de gelijknamige tentoonstelling
Een boek rond een nooit eerder gepubliceerd lang gedicht van Dirkje Kuik waar ze aan werkte tot vlak voor haar overlijden in 2008. Voorzien van haar kenmerkende losse schetsen van de hoofdpersonen uit dit gedicht, het Roverslied. Daarnaast is het boek voorzien van een serie tekeningen van Arne Zuidhoek, die als jong broekie in 1963/’64 nog kortstondig tekenles van Kuik heeft gehad. Hij is dé kenner van zeerovers en van roverschepen en maakt daar schitterende tekeningen van.

60 pagina’s, € 20,- exclusief verzendkosten.
Bestel dit boek >
Zie tentoonstelling >

BACK