Michael Berkhemer. Solo

Zondag 13 januari t/m zondag 24 februari

 

Michael Berkhemer (1948) staat in de traditie van Hollandse landschapsschilders; lage horizon, hoge luchten, maar dan in abstractie. Hij kadert de oneindigheid in door een verfijnd lijnenspel. De compositie krijgt daardoor structuur en biedt houvast. Het lijkt op de rechte sporen van een schaatser op het transparante ijs of op de nerven in een boomblad.

 

De kleuren op het doek of wandbeeld zijn complex in eenvoud, doorleefd en doorwerkt, in lagen acrylverf. De tijd lijkt eroverheen gegaan te zijn. Rust en reflectie overheersen in zijn doeken en wandbeelden, maar deze zijn tegelijkertijd vitaal en geven energie. Puurheid en soberheid boren een bron van levenskracht aan.

 

Vorm, lijn en kleur, drie essentiële schilderscomponenten die, mits in balans en in harmonie tot elkaar, het wonder van het onnavolgbare tot uitdrukking brengen. Daar komt bij Berkhemer nog het formaat van de drager bij, het doek of het wandbeeld. Deze zijn veelal niet standaard, maar door hem zelf bepaalt en door een timmerman secuur uitgevoerd. Dat biedt eigenzinnigheid. Dezelfde eigenzinnigheid van de natuur waar geen enkel formaat exact gelijk is aan een ander. Berkhemer kiest steeds meer voor langgerekte staande formaten, zowel in doek als in zijn wandbeelden, alsof ze naar de lucht, het licht, reiken. Het schilderij wordt aldus ook object.

 

Ja, dit zijn goede schilderijen, het ongrijpbare nabij.

 

Ten einde loopt

het voorval van de schaduw.

Het antwoord van het landschap

verwacht geen respons.

(uit: Schoollatijn, W.G. Sebald, De Bezige Bij, 2015)

 

In 2008-2009 toonde Michael Berkhemer zijn doeken en wandbeelden in het Mondriaanhuis te Amersfoort, een retrospectief. Nu, tien jaar later is een groot overzicht van zijn werk te zien in KuuB. Geen retrospectief maar wel een omvangrijke keuze uit zijn meer recente werk. Dit is een tentoonstelling waarbij aan deze hedendaagse meester van de puurheid en soberheid in de oerhollandse schilderkunst, alle ruimte wordt gegeven. Een feest voor het oog en zalf voor de ziel.

 

www.michaelberkhemer.nl

 

Zondag 13 januari is het Culturele Zondag in Utrecht. In het kader daarvan dansen KIEK & LOT een vrije dans waarbij zij zich mede laten inspireren op de werken van Michael Berkhemer. Van 15.30 uur tot circa 15.50 uur.