Weemoed

 

 

3 september t/m 8 oktober 2017

 

De Utrechtse documentairemaakster Suzanne van Leendert van U & Eye Media Productions maakt onder de titel Zielen van Utrecht een documentaire over de vier gemeentelijke begraafplaatsen: Soestbergen, Kovelswade, Tolsteeg en Daelwijck. Deze wordt eind oktober in drie delen uitgezonden door RTV-Utrecht. De documentaire biedt een kijkje achter de schermen van de begraafplaatsen, stapt even uit de hectiek van het het dagelijks leven en staat stil bij vergangkelijkheid.

Fragmenten uit deze documentaire zullen in september in KuuB worden getoond. Zielen van Utrecht gaf aanleiding om na te denken over een expositie waarbij hedendaagse kunstwerken het gevoel van weemoed (kunnen) oproepen.

 

Centraal in de expositie staat de korte film In het wit van de stilte die René Bakker in 2005 heeft gemaakt als eerbetoon aan het werk van de schilder Ton Frenken (1930-2004).

 

Die film en de voor deze expositie uitgekozen schilderijen van Ton Frenken, hebben de sfeer bepaald voor de keuze van de bijdragen van de andere kunstenaars; verstild, helder, open en vol aandacht voor het verstrijken van de tijd en ook voor ‘weemoedigheid die niemand verklaren kan en die des avonds komt, wanneer men slapen gaat’ (Willem Elsschot, uit gedicht Het Huwelijk).

Bij de keuze van uit te nodigen kunstenaars is tevens gekeken naar verschil in materiaalgebruik.

Naast Ton Frenken, nemen aan deze expositie deel:

Johan Claassen, objecten en beelden

Peter Engelen, bronzen beelden

Luuk Huiskes, foto’s

Maria van Kesteren, houten objecten

Jan Koen Lomans, wandtapijten

Philippe Vélez McIntyre, foto’s

Titus Nolte, visuele poëzie

Rob Regeer, schilderijen

 

De opening van deze tentoonstelling vindt plaats op zondag 3 september, 17.00 uur. Dan is het ook Culturele Zondag. Op de opening speelt Monir Goran op de ud, liederen vol weemoed uit het voor hem verloren Koerdistan .

 

Op de opening tevens de presentatie van het boek Lac de Gaube over de serie blauwe schilderijen die Rob Regeer in 2015/2016/2017 heeft gemaakt van het berggebied rond het Lac de Gaube in de Franse Pyreneeën. Deze serie van zo’n 25 schilderijen wordt in KuuB voor het eerst in zijn geheel getoond.

 

Zie hieronder een prachtig filmpje waarin het wezen van Weemoed wordt vertolkt door 4 Georgische mannen