Gaudeamus Muziekweek in KuuB

10-14/09/2014

Hét internationaal vermaarde festival voor hedendaags klassieke muziek en jonge componisten beleeft zijn vierde Utrechtse editie. Het festival biedt een breed palet voor muziekliefhebbers die het hier en nu omhelzen en openstaan voor het nieuwste werk van de componisten van morgen. Ook KuuB is dit jaar festivallocatie met drie pre-dinner concerten. Kijk voor het volledige programma en het bestellen van kaarten op www.muziekweek.nl.

do 11 september, 17:00 uur

Leftovers

(Nederland-Canada | muziek onder de piano | bonte performance-stukken)

In april van dit jaar organiseerde Gaudeamus een satelliet-festival in Toronto en Montreal, Canada. Rode draad hierbij was een workshop waarin drie jonge Canadese en vier Nederlandse componisten samenwerkten met het Nederlandse trio 7090. De componisten kwamen naar Canada met nieuwe compositie-ideeën, die vervolgens een week lang werden geboetseerd tot een kort performance-werk. Het resultaat? Een bonte verzameling stukken waarbij de bijzondere kwaliteiten van 7090 breed benut worden: muziek op de rand van theater van Thanasis Deligiannis, Bart de Vrees’ werk speelt zich geheel ónder de piano af, Adam Basanta gebruikt spannende analoge live-elektronica en Noriko Koide brengt katten muzikaal tot leven. Een meeslepend uurtje anders kijken naar nieuwe composities.

Adam Basanta (CA 1985) 19 consecutive ways of dividing 42 eighth note quavers

Noriko Koide (JP/NL 1982) Kattenburgerplein

Thanasis Deligiannis (GR/NL 1983) Wet eyes Marina / Dry eyes Me

Gabriel Dharmoo (CA 1981) Mimicries

Grzegorz Marciniak (PL/NL 1981) Mandatory Tip

Christopher Reiche (CA 1983) Loose-leaf

Bart de Vrees (NL 1974) Like boxtrapped monkeys in a wharehouse

7090

online: €10,-/€8,-  kassa: €12,-/€10,-

—————————————————————————————————————–

 vr 12 september, 17:00 uur

Door eigen ogen
(ensemble in residence | eerbetoon Nederlandse schildercultuur | galerie)

Looptail, het ensemble in residence tijdens de Muziekweek, slaat in het programma Door eigen ogen een brug tussen muziek en de Nederlandse schildercultuur. Het ensemble vroeg de jonge componisten Giuliano Bracci en Noriko Koide een nieuw werk te schrijven. Looptail vroeg hen zich te laten inspireren door zes zelfportretten van grote schilders uit verschillende tijden: Bosch, Rembrandt, Van Gogh, Mondriaan, Escher en Appel. Door Eigen Ogen is één werk bestaande uit zes delen, waarbij ook in ieder deel een instrument van één van de zes musici wordt uitgelicht. De knusse galerie KuuB leent zich uiteraard perfect voor dit programma, dat gecompleteerd wordt door een nieuw werk van genomineerde

Francisco Castillo Trigueros.
Noriko Koide (JP/NL 1982) Drie Vensters
Giuliano Bracci (IT/NL 1980) Volti | Appel, Mondriaan, Rembrandt
Francisco Castillo Trigueros (MX 1983) nieuw werk (genomineerd voor de Gaudeamus Prijs 2014)

online: €10,-/€8,-  kassa: €12,-/€10,-

—————————————————————————————————————–

za 13 september, 17:00 uur

Disklavier Plus
(zelfspelende piano | voetenwerk | Liszt-citaat)

Het Disklavier is voor componisten immer een uitdagend instrument. Het zelfspelende klavier behoeft namelijk geen pianist waardoor de mogelijkheden immens zijn. Gaudeamus gaf een drietal componisten de opdracht een nieuw werk te schrijven voor Disklavier en live elektronica. Eén van die werken was in de Muziekweek 2013 al te beluisteren. Machi-nory van Ji Youn Kang maakte toen veel indruk en beleeft nu een terechte reprise. Lucas Wiegerink voegt de harp toe aan zijn werk voor Disklavier en fixeert zich in het bijzonder op de mogelijkheden van de pedalen van zowel harp als Disklavier. Componist Yoshiaki Onishi gebruikt een Liszt-citaat voor zijn Disklavier werk, dat ook terug zal komen in het Liszt Concours in oktober 2014. Ben Wallet schreef een Sonate voor Disklavier waarin de gehele muziekgeschiedenis in raptempo voorbij komt.

Lucas Wiegerink (NL 1985) nieuw werk
Yoshiaki Onishi (JP 1981) nieuw werk (winnaar Gaudeamus Prijs 2011)
Ji Youn Kang (KR 1977) machi-nory
Ben Wallet (NL 1985) Sonate voor Disklavier

Anneleen Schuitemaker, harp

Robert van Heumen, elektronica

online: €10,-/€8,-  kassa: €12,-/€10,-

BACK