Het Mondriaankwartet speelt ‘Different Trains’ van Steve Reich

25/4/2014

Tijdens het herdenkingsconcert op 4 mei in het Concertgebouw te Amsterdam, speelt het nationaal en internationaal befaamde Mondriaan Strijkkwartet Different Trains (1988) van Steve Reich (1936). Dit wordt een uitzonderlijke en tot de verbeelding sprekende presentatie van een zeer aangrijpend stuk.

En nu komt het speciale: op 25 april komt het Mondriaan Kwartet naar KuuB, Ruimte voor Kunst en Cultuur, om het documentaire stuk in een finale try-out te spelen!

In tegenstelling tot in het Concertgebouw, zit u bij KuuB pal voor de musici en wordt u geheel opgenomen in de repetitieve muziek van Reich. ondersteund door teksten op tape en filmbeelden. U hoort de muziek van Reich zoals u die nog nooit heeft gehoord. Deze uitvoering zal u altijd heugen.

Tevens speelt het Kwartet van Dmitri Sjostakovitsj het Strijkwartet nr. 8 in c mineur.

Sjostakovitsj (1906-1975) schreef dit stuk in 1960 in Dresden, waar hij  was om de muziek te schrijven voor de film Vijf dagen. Vijf nachten en de puinhopen zag van de de bombardementen van de geallieerden op Dresden aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Volgens de bladmuziek is het Strijkkwartet no. 8 opgedragen ‘…ter nagedachtenis van de slachtoffers van fascisme en oorlog’. Het verblijf in Dresden was voor Sjostakovitsj een traumatische ervaring die in dit stuk  nadrukkelijk doorklinkt.

Jan Erik van Regteren Altena, viool

Edwin Blankenstijn, viool

Joël Waterman, altviool

Eduard van Regteren Altena, cello

 

Tijd: 25 april, 20.00 uur.
Prijs: 15,- euro

U kunt dit unieke concert meemaken door te reserveren via het contactformulier.

Maar weest u er snel bij, er zijn slechts 60 plaatsen!

BACK