Klassiek in KuuB #2

28/01/2016

Donderdag 28 januari, 20.00 uur.

 Op 12 november 2015 speelde het Utrechts String Quartet (USQ) werken van de componisten Glazoenov en Tsjaikovski. Het kwartet werd daarbij ondersteund door verhalen over culturele avonden in de toenmalige Petersburgse salons door acteur en verteller Marius Gosschalk. Dit was het eerste deel in een serie van drie concerten door het USQ en wisselende vertellers.

De tweede in deze serie Klassiek in KuuB, vindt plaats op donderdag 28 januari 2016.

Ditmaal staat in het programma Beethovens strijkkwartet opus 59, nr. 2 centraal, een van de zogenaamde Razumovsky-kwartetten. Twee jaar eerder componeerde Beethoven zijn Kreutzersonata voor viool en piano. Deze sonate inspireerde Tolstoj tot zijn novelle Kreutzersonate. Hij schrijft hierin over Beethovens muziek: ‘Op mij had dit stuk, met name het openingspresto, een ontzettende uitwerking. Het leek alsof mij totaal nieuwe gevoelens werden geopenbaard, nieuwe mogelijkheden die ik tot dan toe niet had gekend.’

Daarnaast zal het USQ  van Alexander Glazoenov (1865-1936) de Noveletten op. 15 uit 1886 spelen.

Margriet de Moor leest passende passages voor uit haar in 2001 verschenen wonderschone en meeslepende roman Kreutzersonate.

Het derde en laatste concert in deze serie Klassiek in KuuB zal plaatsvinden op donderdag 7 april 2016.

Klassiek in KuuB is een samenwerkingsproject tussen het USQ, De Literaire Boekhandel op de Lijnmarkt in Utrecht en KuuB, Ruimte voor Kunst en Cultuur.

 

Entree per concert is euro 20,- per persoon.

U kunt reserveren door een mailbericht te sturen naar info@kunstruimtekuub.nl

BACK