Schamel en duur

Alexander van Straten en Miek Uittenhout

6 oktober t/m 10 november 2013

‘Ik houd van schamel en van duur’.

Alexander van Straten

Pieterstraat 3 te Utrecht is bekend terrein voor Alexander van Straten. Hier startte hij 20 jaar geleden het bekende Food For Buildings, een salon voor interieur en meubels. Inmiddels is het werkterrein uitgebreid naar de architectuur en maakt hij werk onder eigen naam. Ook de recente verbouwing van Pieterstraat 3 en 3bis is onder zijn regie gebeurd.

‘Op zich is het al bijzonder om de kans te krijgen deze locaties twee keer te mogen verbouwen; een keer aan het begin van m’n carrière  en een keer juist op het moment dat het weer eens tijd is geworden om te laten zien hoe het eigenlijk staat met ‘het werk’.

Van Straten toont in KuuB zijn recente meubels en objecten onder de titel schamel en duur. De enige maar ook wezenlijke overeenkomst tussen deze twee begrippen is dat ze allebei uitgangspunt van het werk kunnen zijn op voorwaarde dat ze ambachtelijk én bezield zijn. Soberheid, schamel, met aandacht voor het detail, natuurlijke materialen, duurzaamheid en de hand van de meester, geven de meubels en objecten van Van Straten een eigen karakter. Ze hebben alles met levenskunst te maken en dus ook met het plezier om er naar te kijken én er gebruik van te maken.

Inmiddels vindt het werk van Alexander van Straten ‘plek’ in binnen en buitenland. Soms als deel van een verzameling, dan weer als deel van een architectonisch project, zoals nu in KuuB, Ruimte voor Kunst en Cultuur.

Miek Uittenhout 

De theatrale (sur)realistische foto’s van Miek Uittenhout tonen acteurs die tegelijkertijd hun zelfverzekerde kant en hun kwetsbare kant laten zien. Onder de titel Chin up, Head down heeft ze de onmogelijke opdracht om tegelijkertijd de wereld in te kijken met je kin omhoog en je hoofd naar beneden toch verbeeld middels deze schitterende ‘dubbelportretten’. Voor meer informatie over haar werk klik hier.

Chin up, Head down én Schamel en Duur. Hier zijn duidelijk twee kunstenaars te zien die graag werken met contrasten en tegenstellingen. Ook in KuuB zullen de foto’s en de meubels met elkaar een interessant contrast met elkaar vormen en elkaar zodoende versterken.

BACK