ALS DE LENTE DOORBREEKT

Maartje Frenken en Toon Laurense

29 maart t/m 7 juni  2020

In 2018 verscheen ter gelegenheid van een duo-presentatie in Galerie Dom’Arte in Rucphen, een boek over het werk van Maartje Frenken (1961) en Toon Laurense (1958) onder de titel With You. Dit boek verhaalt over een nieuwe fase die Maartje en Toon met hun werk zijn ingeslagen sinds zij medio 2017 een oud-nieuw huis hebben betrokken aan de bosrijke rand van Sint-Michielsgestel en daarbij twee lichte en ruime ateliers hebben gebouwd. Ateliers die voorheen kilometers ver uit elkaar lagen.

Beider werk neemt de natuur, de ruimte daarvan en het detail tot uitgangspunt.

Toon Laurense

Bij Toon is het alsof je erboven zweeft, als in een ballon met slechts het geruis van de wind in je oren. De kleurrijke velden trekken langzaam onder je voorbij. Het doet oud-Hollands aan: gekleurde vlakken en structuren naast coulissenlandschappen die verassingen aan kleur en patronen vertonen. Het land meandert zoals ook de schilderijen van Laurense dat doen. Zijn werken doen zich voor als spontane ritmes, zo anders dan het huidige industrieel-mathematische boerenlandschap dat slechts is gebaseerd op het behalen van een zo hoog mogelijk rendement en waarvan de kleuren monochroom-saai zijn geworden. Toon toont zich in zijn recente werk in tegenstelling tot zijn vroegere meer constructivistische schilderwijze, een romanticus die hecht aan variatie in zijn schilderijen, vrijheid en een rijk leven aan kleur en grillige vormen die zich aan elkaar hechten. Daarbij gebruikt hij veel verf, pasteus bijna. Hij maakt werken die gebaseerd lijken op Mondriaaneske structuren in een hang naar een diepere orde in combinatie met Jackson Pollocks verfspetters die uitdrukking geven  aan een energielaag die het geheel in een trillende beweging brengt. Een van zijn bij KuuB getoonde werken heeft dan ook als titel JP (Jackson Pollock) meets PM (Piet Mondriaan).

Maartje Frenken

Maartje staat intussen in het veld en bekijkt de wilde planten en bloemen van nabij, zij hurkt en ziet in het tegenlicht de witte, roze en gele bloesem op lange stengels. Stengels die in haar schilderijen niet geworteld zijn in de aarde of geplaatst worden tegen een horizon. Zij spreken voor zichzelf in al hun universele kwetsbaarheid. Haar werk is dromerig, speels en betrokken op al wat bloeit en groeit. Zij legt dat met olieverf vast in gedempte kleuren, vloeiend en transparant, teer en ijl. Dun geschilderd, zo niet schraal in materiaalgebruik. De huid van het doek schemert er vagelijk doorheen. Zij is een sobere colorist zoals de symbolist Odilon Redon dat was, waar haar werk associaties mee heeft. Bij het zien van haar bloemachtige schilderijen komen de woorden van Lucebert naar boven over dat alles van waarde weerloos is, of eigenlijk nog meer aan de woorden uit hetzelfde gedicht die veel minder geciteerd worden: ‘(alles) wordt van aanraakbaarheid rijk en aan alles gelijk’. Maartje Frenken spreekt via haar schilderijen over emoties en over concentratie op dat wat echt van waarde is.

Als de lente doorbreekt

Dit is een tentoonstelling waarin de ruime blik van de ene schilder gecombineerd is met de toets van het vergankelijke, het eigene en het introverte van de andere.

Lees een artikel bij Mister Motley >

Bekijk de homepage van KuuB voor de actuele tentoonstelling >

Als de lente doorbreekt

Bekijk hieronder een serie kunstwerken.
Klik op de foto voor een diavoorstelling op maximaal formaat.
Navigeer vervolgens met de pijlen.
© Maartje Frenken & Toon Laurense

In dit drieluik worden de expositie en de schilderwerken van Toon en Maartje in KuuB besproken en geduid door Jaap Röell.
Zo kunt u de expositie bekijken vanuit uw huis.
U kunt de video’s op volledig scherm bekijken door op de pijltjes rechts onder in de hoek te klikken.
De films op deze pagina zijn gemaakt door Art Forever.

Maartje Frenken & Toon Laurense
Als de Lente doorbreekt, de tentoonstelling

Maartje Frenken
Als de Lente doorbreekt, de tentoonstelling

Toon Laurense
Als de Lente doorbreekt, de tentoonstelling

Maartje Frenken & Toon Laurense – 2020

BACK