De Onvergetelijke CMW Dolk

CMW Dolk

14 juni t/m 23 augustus 2020

Dit is een retrospectief over het werk van de Utrechtse schilder en graficus Kees Dolk (1949-2016). Daarbij wordt met name aandacht besteed aan zijn grote formaten schilderijen. Dolk kan een representant worden genoemd van de ‘nieuwe schilderkunst’, dat wil zeggen van de schilderkunst die vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw afstand nam van de soberheid van het minimalisme en van de theoretisch zwaarbeladen conceptuele kunst. Er was weer  behoefte aan het vrijuit schilderen, aan de emotie van kleuren, aan het vertellen van verhalen met verf op doek en domweg aan het plezier dat aan het schilderen verbonden kan zijn. Abstractie en figuratie waren geen tegenpolen meer maar werden vrijelijk op het doek met elkaar vermengd. Dat deed CWM Dolk. Perspectief zal je in Dolks schilderijen niet vinden, alles is even belangrijk en leidt zijn eigen leven.Tegenstrijdigheden hoeven niet alsnog op het doek in overeenstemming met elkaar gebracht te worden. Tegenstrijdigheden bestaan op Dolks doeken gewoon. En wat het allemaal lijkt te zijn, is het niet.

Alex de Vries, recensent, schreef in 2003 over het werk van Kees Dolk ‘Hij slaat met verf de gedachten die in hem opkomen in elkaar en ontleedt grafisch de gelaagdheid van die platgeslagen wereld in eindeloze nuances.’

In 1980 richtte Dolk samen met Titus Nolte, studiegenoot aan de Utrechtse Kunstacademie, het Grafisch Atelier Utrecht op waarvan hij ook jarenlang de beheerder was. Met Nolte zou Dolk in de begin jaren tachtig een kunstenaarsduo vormen dat veelvuldig in binnen- en buitenland heeft geëxposeerd.

In 2010 verscheen Het Grote CWM Dolk Prentenboek met een door Dolk gemaakte selectie uit zijn zeefdrukken en litho’s. Dit boek weerspiegelt de enorme kwaliteit die Dolk heeft bereikt als schilder-graficus. Zijn grafisch werk was en is opgenomen in de collecties van vele kunstuitlenen en zijn veelvuldig onder kunstliefhebbers uitgeleend. Ook is zijn grafisch werk opgenomen in de collectie van het Centraal Museum en in vele bedrijfscollecties. Uitgangspunt voor Dolks grafiek was altijd zijn schilderkunst. Die zijde van zijn kunstenaarschap is naar verhouding minder bekend. In deze tentoonstelling ligt dan ook de nadruk op de veelal monumentale acrylschilderijen van Dolk.

CWM Dolk was een vrij man. Hij genoot van het leven en de ontmoetingen met mensen en ook met voorwerpen die kleur gaven aan het alledaagse. Daar gaf hij in zijn schilderijen met krachtige lijnen, vegen en accenten in een sterk ritme de verbeelding van. Daar was hij overdadig in. Die overdadigheid willen wij met een representatieve selectie uit zijn schilderkunst laten zien. Hopelijk blijkt daaruit dat we hier te maken hebben met De Onvergetelijke CWM Dolk.

Alex de Vries, mede curator van deze expositie, schreef in 2016 voor het online magazine Mister Motley een In Memoriam over het leven en werk van CWM Dolk.
Lees meer >

Bij deze tentoonstelling verschijnt een brochure over de schilderkunst van CWM Dolk met een tekst van Alex de Vries.

Jaap Röell

Wilt u deze tentoonstelling buiten openingstijden bezoeken? Neem dan contact op voor een afspraak >

De Onvergetelijke CMW Dolk

Het Grote CWM Dolk Prentenboek


Bekijk hier de film Alex de Vries over de onvergetelijke CWM Dolk, gemaakt door ART FOREVER

Bekijk hieronder een serie kunstwerken.
Klik op de foto voor een diavoorstelling op maximaal formaat.
Navigeer vervolgens met de pijlen.

© CMW Dolk

BACK