De wereld geschapen

José Heerkens & Alf Slegers

8 april t/m zondag 13 mei 2018

Soms vullen twee kunstenaars elkaar zó in hun werk aan, dat je je verbaast dat ze nog nooit samen geëxposeerd hebben: Alf Slegers en José Heerkens. Hun werken vormen combinaties van vorm en kleur.

Bij Alf Slegers staat de kleur ten dienste van de houten vorm en bij José Heerkens is het transparant bewerkte linnen de drager van kleur. Bij beiden gaat het om de balans tussen spanning en rust, om de ritmiek van het verstilde.

Slegers brengt horizontale en verticale lijnen van hout aan op monochroom geverfde panelen. Het zijn langzame werken waar de schaduw bijna onzichtbaar over beweegt. Je zou er achter willen kijken, naar het dubbele van het beeldvlak.

José Heerkens schildert haakse hoeken, patronen en grids die de suggestie geven houvast te bieden. De eerste indruk is er een van harmonie. Maar bij nadere beschouwing – en daar roepen haar schilderijen toe op – blijken haar horizontale en verticale vlakken onvolmaakt te zijn. De spanning die daaruit ontstaat verstoort de balans in haar schilderijen echter niet. De wereld lijkt geschapen te zijn, maar is niet af.

BACK