Evert van Kooten Niekerk & Tejo Remy

10 januari t/m 19 januari 2020

De Utrechtse kunstenaar Van Kooten Niekerk (1949) gaf in 2013 een geheel nieuwe draai aan zijn kunstenaarschap. Toen begon hij aan wat nu een uitgebreide serie is van expressieve koppen van nationale en internationale dichters, componisten, filosofen en wetenschappers. Eerst in hartformgips beschilderd met acrylverf en recent ook in geglazuurd keramiek. Met name het materiaal hartformgips maakt het hem mogelijk in een snelle beweging een kop op te zetten. Deze koppen gelijken niet in de klassieke zin  van het beeldhouwen maar geven een gelijkenis die vooral gebaseerd is op wat Van Kooten Niekerk aan karakter ontleent aan het schrijf- of componistenwerk van de uitgebeelde persoon. Het zijn beeldende schetsen van de creativiteit van de geportretteerden.

Stef van Wees, kritisch observator en literatuurkenner, schreef over het werk van Evert van Kooten Niekerk: ‘ Van alle wijzen om een gezicht af te beelden – tekenen, beeldhouwen, schilderen, fotograferen enz.  – is boetseren wellicht de meest natuurlijke wijze. Boetseren doet namelijk volledig recht aan de plasticiteit en ruimtelijkheid van het menselijk gelaat. Tijdens het scheppingsproces poogt de kunstenaar de geleidelijke, zich over een heel leven voltrekkende doorleving van een gezicht te reproduceren. Evert van Kooten Niekerk slaagt er bijzonder goed in om al knedend, door het aanbrengen van een beperkt aantal karakteristieken – de contouren van een gezicht, een mond, een neus – een herkenbaar beeld te laten ontstaan van een componist, een denker, een dichter. Ik zie de getormenteerde onzekerheid van Bruckner in zijn diepliggende ogen en wijkende mond; de holle blik van Nietzsche op de rand van krankzinnigheid; de gepatineerde kop van Hugo Claus, ongenaakbaar als een Romeinse keizer; de ijle intellectualiteit van Virginia Woolf in de bleke oogopslag en kleine mond boven haar lange hals; de verwoesting van Dylan Thomas: halfdood en gebarsten staart hij ons ontredderd aan alsof hij van binnenuit is geboetseerd. En zo toont iedere buste een indringende biografie.’

In het voorjaar van 2016 heeft Van Kooten Niekerk een serie dichtersportretten, onder andere die van Leo Vroman, Gerrit Komrij, Hugo Claus, Gerard Reve, Paul van Ostaijen en van Delphine Lecompte geëxposeerd in het Poëziecentrum in Gent. De hoogste tijd om de wervelende beeldende kunst van Evert van Kooten Niekerk in Utrecht te laten zien, zoals de koppen van Egon Schiele, Simeon ten Holt, Franz Liszt, Igor Stravinsky, Johannes Brahms, Frédéric Chopin, Dylan Thomas, Ilja Pfeiffer, Gerrit Komrij en Leo Vroman. In totaal zo’n 38 landschappelijke koppen.

Dit gebeurt in samenwerking met de internationaal befaamde ontwerper Tejo Remy (1960) die voor deze tentoonstelling de etage-schragen waarop de koppen staan heeft ontworpen en gemaakt. Onder andere het Centraal Museum beschikt over werken van Remy, bijvoorbeeld zijn vroege werk Chest of Drawers. You can’t lay down your memory.

Evert van Kooten Niekerk en Tejo Remy bieden u een gezamenlijk kunstwerk dat het programma in KuuB voor 2020 met een luide gong inluidt.

De tentoonstelling wordt op vrijdag 10 januari om 17.00 uur ingeleid door Henk Ester (1952), dichter. Hij studeerde geografie en filosofie in Utrecht. In 2013 verscheen zijn eerste bundel Bijgeluiden, waarvoor hij de C. Buddingh-prijs ontving voor het beste poëzie-debuut in 2013. In 2016 publiceerde hij de bundel E-groot is rood en in 2018 Het vermoeden van Witten.

Op zondagmiddag 12 januari, 16.30 uur en op zondagmiddag 19 januari, 16.30 uur, leest de acteur/theatermaker en voordrachtskunstenaar Boris van den Wijngaard enkele gedichten voor van schrijvers/dichters van wie een kop op de tentoonstelling getoond wordt. Vrij entree.

Bekijk ook de actuele tentoonstelling >

Bekijk de film over de achtergrond van het tentoongestelde werk van Evert van Kooten Niekerk. Deze film is speciaal gemaakt voor deze expositie door ART FOREVER >

Bekijk een impressie van de opening van de expositie en de speech van Henk Ester >

Bekijk de diavoorstelling >

Bekijk hieronder een serie mooie en grote foto’s van deze tentoonstelling KuuB gemaakt door fotograaf Bob Karhof.
U kunt navigeren met de pijlen die verschijnen als u met de muis op de afbeelding komt.
En wanneer men klikt in het midden van de afbeelding kan men een diavoorstelling op maximaal formaat bekijken.

BACK