Galatea Foundation in de etalage van KuuB

Natalia Grezina

27 oktober t/m – 23 november 2023

27 oktober – 16.00- 18.00 uur:
Opening / ‘meet the artist’ bijeenkomst bij KuuB Space in Utrecht.

U bent van harte welkom.

Natalia Grezina is de derde kunstenaar die hier haar werk zal exposeren.

Natalia is geboren in 1987 in Sevastopol op de Krim. Ze studeerde af aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, afdeling Sevastopol van de Moskouse Staatsuniversiteit met een graad in Geografie en Sociale Ecologie; en aan de School voor Hedendaagse Kunst van het Moskouse Museum voor Moderne Kunst.
In 2010-2016 werkte ze als illustrator en grafisch ontwerper.
Sinds 2018 woont en werkt zij in Rotterdam.

Natalia is de winnaar van de Galatea Kunstprijs 2023, die dit jaar in het Dordrechts museum uitgereikt werd.
Daar was de tentoonstelling van de genomineerden voor de Galatea Kunstprijs.

Een impressie van Natalia’s haar werk uit de serie ‘Spring’, te zien bij KuuB.Space.

Natalia:
De serie “Spring” is mijn visuele dagboek, waarmee ik ben begonnen kort voor de grootschalige invasie van Rusland in Oekraïne eind februari 2022.
In het voorjaar van 2014 besloot ik om me te richten op subjectieve documentatie van historische gebeurtenissen in verband met de annexatie van de Krim, waar ik op dat moment woonde.
Destijds hielp deze praktijk me niet alleen om mijn persoonlijke ervaringen vast te leggen, maar ook om het gesprek over politiek in de openbare ruimte te brengen door middel van straatkunst.
Acht jaar later wendde ik me opnieuw tot deze methode om mijn persoonlijke getuigenis in het weefsel van het geheugen te verweven en zo verder te werken aan het verwerken van het trauma van het getuige zijn.
Omdat ik in Nederland ben, ver weg van het conflict, is het mogelijk om het gezichtspunt van de waarnemer te laten zien, dat voortdurend wisselt: van een blik op de oorlog naar een blik op het vredige leven en weer terug.
Zo vormen het zingen van de vogels in de lente en het luchtalarm de muziek van de werkelijkheid.

Natalia Grezina

Geboren en getogen op de Krim draagt Natalia Grezina twee culturen in zich: Oekraïens en Russisch
Sinds de annexatie van het schiereiland woedt de oorlog ook in Natalia haar hart. Op zoek naar een nieuwe plek waar ze zich vrij kan uiten start ze met het maken van textielkunst: kleine lichte werken die gemakkelijk mee te nemen zijn als je een nomadisch bestaan leidt.
Lange uren nauwgezet naaien en borduren, geleerd van haar oma, geeft haar de ruimte te reflecteren op leven in de kloof tussen 2 conflicterende werelden.

Met haar serie “Spring” zet Natalia de traditie van anti-oorlogsuitspraken voort, begonnen door vrouwelijke kunstenaars aan het begin van de 20e eeuw. De Oekraïense kunstenares Maria Sinyakova, de Duitse kunstenares Käthe Kollwitz en de Russische kunstenaressen Natalia Goncharova en Olga Rozanova gebruikten de taal van de kunst om in hun werken te spreken over de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog.

In 2023 heeft de jury van de Galatea Kunstprijs unaniem gekozen voor Natalia Grezina.
Uit het jury rapport: Op indringende wijze legt Natalia een verband tussen een kostbaar, zorgeloos verleden en een uiterst onzeker, soms bloedig heden. Een voorbeeld hiervan is het verfijnde kunstwerk dat ze heeft gemaakt van een glimmende jurk die haar eigen moeder vroeger droeg. Dit feestelijke kledingstuk drukt een verlangen uit dat iedereen kan herkennen; het verlangen naar vrijheid en geluk; de opwinding van een sierlijke, flamboyante dans. Maar de zoom van deze jurk is versierd met bloedrode franjes, een schijnbaar elegante en toch boeiende toevoeging met rode kralen, elk in de vorm van bloeddruppels. Een prachtig, maar diep ontroerend beeld.

Tentoonstellingen Galatea

Dit project is een samenwerking tussen KuuB.Space en de Galatea Foundation en heeft als doel om nieuwe Nederlanders / gevluchte kunstenaars die hier hun bestaan als kunstenaar willen opbouwen, te steunen.
Galatea Foundation organiseert vanaf 2023 eens in de 2 jaar in het Dordrechts Museum de Galatea Kunstprijs. De genomineerden voor de Galatea Kunstprijs exposeren dan in het museum.

In de tussenliggende periode krijgen deze kunstenaars de mogelijkheid hun werk te presenteren in de etalage-galerie van KuuB.Space in de Pieterstraat in Utrecht.
Elke 4 weken zal hier een andere kunstenaar zijn/haar werk laten zien.

Ceren Çoban is de curator van deze tentoonstellingen in KuuB.Space

Natalia Grezina

Natalia Grezina, serie ‘Spring’

Natalia Grezina

Natalia Grezina

Galatea Foundation

BACK