Hindsight

Frans Beerens, Ank van Engelen, Huib Fens, Jessica Knoot

Van 30 juli t/m 12 september 2021

Dit is een groepstentoonstelling van Frans Beerens met geweven fotobeelden, Ank van Engelen, staalsculpturen en installaties, Huib Fens, olieverf op aquarelpapier en ook poëzie en Jessica Knoot met schilderijen eitempera op hout. Verschillende technieken, materialen en uitingsvormen waarbij in retrospectief – in hindsight – er een duidelijke samenhang blijkt te zijn tussen de getoonde werken: het bezielde landschap. Of, zoals Huib Fens dicht: We zijn vaker waar / we zijn geweest dan / waar we zijn.

En dat ‘waar’ is behalve herinnering, ook het landschap en de natuur die gevormd zijn, zich ontwikkeld hebben en aan de basis liggen van ons bestaan.

Deze kunstenaars voelen zich verbonden met elkaars werk. In de ruimte van KuuB ontstaat daartussen een nieuw geheel, als stroompjes die samenvloeien tot een rivier.

Frans Beerens fotografeert sporen van menselijk ingrijpen in de natuur die na verloop van tijd de sporen daarvan inkapselt waardoor deze deel worden van een groter geheel. Van deze fotobeelden in zwart-wit maakt hij grote geweven wandkleden die de oerkracht lijken te verzachten.

Ank van Engelen verwondert zich over vorm en betekenis van fysieke elementen in de natuur en ‘vertaalt’ dat in beelden en objecten van staal, hout, brons, glas en in combinaties van deze materialen. Deze beelden en objecten weerspiegelen wat er is, tot iets nieuws.

Huib Fens schildert in abstractie de vele variaties in kleur, vorm en perspectief in de natuur zoals hij die ervaart in bijvoorbeeld westelijk Ierland: Te voet op weg naar het dorp / veranderde het uitzicht voortdurend. / Alles bewoog, schoof, steeg en daalde. / Wolken ontstonden, vervormden /en verdampten.

Dat schildert hij.

Het werk van Jessica Knoot ontstaat door haar waarneming van vluchtige fenomenen zoals de wind, het wisselende licht, de kleur van de lucht en vlagen regen. Daarbij komt de immer wijkende horizon, de ongrijpbare verte. De schildering op het platte vlak is slecht een kortstondige weergave van wat wordt waargenomen, een momentopname.

In ‘hindsight’ wordt samenhang zichtbaar tussen het werk van deze vier kunstenaars, zoals er in de natuur samenhang is tussen ontelbare  delen, in alle  kwetsbaarheid.

Websites >
Ank van Engelen
Huib Fens
Frans Beerens
Jessica Knoot
Hindsight –
Ank van Engelen, Huib Fens, Frans Beerends, Jessica Knoot

Hindsight

Ank van Engelen, Huib Fens, Frans Beerends, Jessica Knoot

Finissage
Op zondagmiddag 12 september van 13.00 uur tot 18.00 uur zijn de kunstenaars aanwezig. Zij ontmoeten u dan van harte, in een vorm van een langgerekte finissage waarbij Huib Fens, die ook dichter is, op verschillende momenten tijdens de middag uit zijn nieuwe bundel ’Zo zal het zijn, of helemaal anders’ gedichten voorleest.

Bekijk hieronder een serie kunstwerken.
Klik op de foto voor een diavoorstelling op maximaal formaat.
Navigeer vervolgens met de pijlen.
© Ank van Engelen, Huib Fens, Frans Beerends, Jessica Knoot

BACK