Op de grens van landschap en abstractie

Negen leden van de Hollandse Aquarellisten Kring

15 november t/m 22 december 2019

De Hollandse Aquarellistenkring (HAK) is een landelijke vereniging, opgericht in 1945, van professionele kunstenaars die in belangrijke mate in aquarel werken of ruimer gedefinieerd: in ‘waterige technieken’. Dat kan aquarel zijn maar ook gouache, pigmenten en chemische bestanddelen waaraan water is toegevoegd, fresco of mengtechnieken. Momenteel zijn er 58 leden. Van negen van hen worden werken in KuuB getoond, t/m 22 december.

De aquareltechniek behoort tot de moeilijkste die er is. Eenmaal een streek op het papier aangebracht, is corrigeren niet meer mogelijk. Het is goed of niet goed. Past de waterige kwaststreek in de compositie, schittert het licht er mooi doorheen, behoudt de nieuw aangebrachte laag voldoende transparantie en tenslotte, is het resultaat voldoende krachtig om de tijd te weerstaan? Vragen die zich met name bij het hanteren van de aquareltechniek voordoen.

Bij de keuze van welke kunstenaars welke werken in KuuB te zien zijn, is vooral gekeken naar werken van leden van de HAK op het grensvlak van abstractie en figuratie in de vorm van natuur en landschap. Krachtige, veelal kleurrijke aquarellen die zich spiegelen in tijdloosheid. Autonome werken waarvan de datering betekenis verliest.

KuuB toont werken van de volgende leden van de Hollandse Aquarellistenkring:

 Abiding – Ugo petronin

Gedurende de tentoonstelling wordt in een loop de film Abiding (2019) van 5 minuten getoond van de fotograaf en filmmaker Ugo Petronin. Hij filmde met een 35mm-fotocamera zonder sluitertijd uit de hand door het raam van een trein op het traject Dordrecht – Rotterdam. De langzame beweging en de vegen van licht door het beeld doen het perspectief verdwijnen. Het beeld wordt fluïde en wisselt van abstractie tot een vage figuratie. Abiding verbeeldt de aquareltechniek op film.


Opening: Vrijdag 15 november, 17:00 uur, door Sipke Huismans, voorzitter van de Hollandse Aquarellistenkring

BACK