Street Treats

J&B – Jacob Zwan & Bert Frings

23 oktober t/m 23 december 2022 

J&B (Jacob Zwan & Bert Frings) ziet* de straat als afspiegeling van de samenleving, in al haar banaliteit, schoonheid en creativiteit. In video-installaties, sculpturen en hedendaags schilderwerk van vuilniszakken verbeeldt J&B wat onderhuids leeft in de samenleving en via de urbane beeldcultuur opborrelt.

Zo bedrijft J&B ‘archeologie van de straat‘. Op scherpe, poëtische en ook humorvolle wijze worden scheidslijnen in de stedelijke cultuur zichtbaar en voelbaar. Onderwerpen als immigratie, werk en gender spelen een grote rol in uitingen op straat en vormen een rode draad in het werk van J&B. Ze werken mee in een kunsthistorische traditie die reikt van Breugel tot David Hammons die de stad als podium aanwendt. J&B toveren met meerstemmigheid en engagement, de werking van taal in de openbare ruimte, de schilderkunstige waarde van vuilniszakken en hedendaagse memento mori-symboliek.

De installaties van J&B bestaan uit combinaties van videowerk en sculpturale elementen. Elk videowerk heeft een thema dat dicht op de ziel van de samenleving zit. Zo gaat het werk ‘Work in Progress’, over hoe automatisering en robotisering ons werk overneemt en over onze dagelijkse strijd om relevant te blijven. De videowerken van J&B worden in samenwerking met muzikanten en performers gerealiseerd.

De sculpturale elementen doen vaak denken aan straatmeubilair, zoals kliko’s en abri’s. Ze zijn gebaseerd op creatieve uitingen van de straat – bijvoorbeeld stickers, graffiti, posters en protestborden – waar een video overheen wordt geprojecteerd. Zo ontstaan stedelijke totempalen vol betekenis. Het alledaagse beeld van de straat, waar we vaak achteloos aan voorbijlopen, blijkt een brandpunt van botsende meningen en maatschappelijke implicaties.
———————————————————————————-
J&B is als collectief sinds 2015 actief, en werkte onder andere samen met Lukas Simonis, Miggs de Bruijn, Robin Castillo, Dirk Lauke en Edo Dijksterhuis. Grote solo-tentoonstellingen van J&B waren onder andere bij EENWERK in Amsterdam, Pennings Foundation in Eindhoven, Nieuw Dakota in Amsterdam, Tetem in Enschede en bij Dordtyart in Dordrecht te zien. Afgelopen jaar nam J&B deel aan de groepstentoonstelling ‘FAKE ME HARD’ in Rotterdam van curator Ine Gevers, als 1 van de 4 hoofdkunstenaars.
http://www.jandb.art/

* J&B is een kunstenaarsduo die vanuit één gedachte reageert op de door hen waargenomen stedelijke cultuur. Om die eenheid te benadrukken, schrijven zij over hun gedeeld kunstenaarschap als in enkelvoud.

Presentatie oeuvre-boek ‘Special Treats, Street Special’ – J&B

Door Edo Dijksterhuis

zondag 18 december 2022
14.00 – 16.00 uur

Special Treats, Street Special
Het oeuvre-boek van J&B (Jacob Zwan & Bert Frings) wordt op zondagmiddag 18 december tussen 14.00 en 15.00 uur door Edo Dijksterhuis die de teksten voor het boek schreef, gepresenteerd en overhandigd aan Bart Rutten, artistiek directeur van het Centraal Museum.
Het werk van J&B wordt gekenmerkt door een grote mate van diversiteit. Niet alleen in de keuze van het medium – schilderijen, objecten, collages, video – en in materiaal zoals vuilniszakken, piepschuim en dibond, maar vooral ook in de wijze waarop zij zich laten inspireren door wat ze in straten van grote steden zien en ervaren. De rauwheid daarvan weerspiegelt zich in het werk van J&B en dus ook in het spectaculair vormgegeven boek.
U bent van harte uitgenodigd om bij deze boekpresentatie aanwezig te zijn en de tentoonstelling (nogmaals ) te bezichtigen.
Jacob Zwan is verhinderd, maar Bert Frings is bij de boekpresentatie aanwezig.

J&B
‘Deutsche Bank’
giclee print
acrylic and ink framed
26 x 76 cm

Klik op de afbeelding voor een
weergave op maximaal formaat.

Proefdruk ‘Special Treats, Street Special’ – J&B
Klik op de afbeelding voor een
weergave op maximaal formaat.

 Proefdruk ‘Special Treats, Street Special’ – J&B

Bekijk hieronder een verdere serie kunstwerken.
Klik op de foto voor een diavoorstelling op maximaal formaat.
Navigeer vervolgens met de pijlen.

© Kunstruimte KuuB

J&B

Street Treats

Special Treats, Street Special

Edo Dijksterhuis

Bart Rutten

 

 

BACK