Jan Rodrigo

Jan Rodrigo, solo & boekpresentatie

Curator: Marcel Gieling

4 t/m 7 oktober 2012

Jan Rodrigo, Utrechts schilder van het menselijk gebaar.

Als een kunstschilder niet meer schildert en niet meer exposeert, dreigt vergetelheid. Rond de schilder Jan Rodrigo (1921) is het al enige jaren stil. Onterecht en jammer, want zijn werk mag gezien worden. Daar heeft Marcel Gieling, kunsthandelaar in Utrecht, nu iets aan gedaan. Hij heeft een monografie over Rodrigo geschreven die op donderdag 4 oktober om 18.00 uur bij KuuB, Ruimte voor Kunst en Cultuur, ten doop is gehouden. Dit ging gepaard met een verkoopexpositie van drie dagen van een belangrijk deel van Rodrigo’s oeuvre, schilderijen en tekeningen.

Eind jaren ’50 tot begin jaren ’70 van de vorige eeuw was Rodrigo de drijvende kracht achter en animator van de jaarlijks gehouden, zeer populaire Utrechtse Kunstmarkt op het Janskerkhof. Ook was hij enkele jaren bestuurslid van het Utrechtse Genootschap Kunstliefde. De monografie en de tentoonstelling zijn dan ook een ode aan Jan Rodrigo én aan  de Utrechtse schilderkunst in de tweede helft van de vorige eeuw.

Nu, in zijn negentigste levensjaar, heeft Rodrigo, gedwongen door fysieke ongemakken, zijn penselen en potloden neergelegd. Tijd dus voor een overzicht en terugblik, opdat Jan Rodrigo, schilder in hart en ziel, niet in vergetelheid raakt.

Marcel Gieling, schrijver van de monografie, is tevens curator van de expositie.

Het eerste exemplaar van de monografie onder de titel Jan Rodrigo, schilder in hart en ziel, is door de Utrechtse wethouder van cultuur Frits Lintmeijer, aan Jan Rodrigo worden aangeboden.

Bekijk ook de impressie van de opening op deze pagina

Presentatie boek plus tentoonstelling Jan Rodrigo, 2013

BACK