Met hand, oog en hart

Jim Harris, Jeroen Hermkens, Tatyana Yassievich

4 juni t/m 17 juli 2022

Deze tentoonstelling is nog op afspraak te bezichtigen t/m 28 juli.
Neem contact op voor een afspraak.

Jim Harris (1968), Jeroen Hermkens (1962) en Tatyana Yassievich (1968) tonen in deze zomertentoonstelling bij KuuB schilderijen van stedelijke ruimtes. Het gaat hen om de beleving van de architectuur, om de straatbeelden waarbij de mens op de achtergrond is geraakt, om het licht en donker, de sfeer. Niet de bouwer noch de gebruiker van de stedelijke structuur staan centraal in hun werk, maar de straten, de pleinen, de gebouwen als autonome objecten met elk hun eigen karakter, geschiedenis en betekenis. De kijker van hun werk wordt verleid stil te staan en het straatbeeld te (her)ontdekken. Het is als ten tijde van de beginperiode van de corona-epidemie toen er minder mensen en verkeer op straat waren: de omgeving deed zich voor zonder veel afleiding en rumoer en kon daardoor intenser beleefd worden.

Veel van hun werk wordt ‘en plein air’ geschilderd.

Harris, Hermkens en Yassievich schilderen met hand, oog en hart. Ze zien de vormen, de kleuren en weten die op het doek weer te geven, gecombineerd met beleving, compassie, warmte, aandacht, hoe je het ook wil noemen. Hand, oog en hart. Zonder het een kan het ander niet. Alle drie nodig, in combinatie.

Jim Harris, geboren, getogen en opgeleid in Engeland, woont en werkt sinds 1992 in Nederland, nu in Arnhem. Hij werkt (bijna) altijd ‘en plein air’, ook veel in Utrecht, waar hij met name vanaf de werf het licht en schaduw, de glinstering van de Nieuwegracht tot onderwerp heeft. Op de tentoonstelling worden enkele grote doeken getoond, eigenlijk lakens, waarvan de grootste 475 x 152 cm is, het interieur van de Domkerk, hoog oprijzend naar het invallend licht door de glas-in-loodramen. Snel met inkt geschilderd, in zwart-wit, maar toch, vreemd genoeg vol kleur.
www.jimharris.nl

Van Jeroen Hermkens hangt menig litho van (Utrechtse)stadsgezichten in kantoorpanden en in huiskamers. Ook zijn naaktschilderijen zijn bij velen bekend. Veel minder is dat het geval met zijn grote olieverfschilderijen van Europese steden. Een aantal daarvan wordt nu getoond bij KuuB. U ziet werk van Jeroen Hermkens dat u waarschijnlijk nog nooit gezien heeft. En als verrassing een tot op heden ongezien, mooi en groot boek, een uniek exemplaar. Ik zeg er niets over, u moet het komen zien.
www.jeroen-hermkens.nl

Tatyana Yassievich kreeg haar opleiding in haar geboortestad St. Petersburg en haar vervolgopleiding aan de HKU te Utrecht en ook bij de Ateliers te Amsterdam. Sinds 1991 woont en werkt ze in Amsterdam. In haar olieverfschilderijen combineert zij de esthetiek van de stedelijke omgeving met de infrastructuur van het openbaar vervoer, zoals spoor- en tramlijnen. En ook lege stations en wachtkamers tot de reis voor die ene nog onbekende reiziger door kan gaan. Doorgangplaatsen. Vergeet niet uw valies met dromen mee te nemen.Van haar wordt op de expositie bij KuuB, recent en naar verhouding klein werk getoond van de sluizen bij IJmuiden met over de wereldzeeën rondtollende schepen. En gezichten op de Hoogovens.
http://www.tatyana-yassievich.com/

Jim Harris

Jeroen Hermkens

Tatyanna Yassievich

Met hand, oog en hart

Bekijk hieronder een serie kunstwerken.
Klik op de foto voor een diavoorstelling op maximaal formaat en volledig beeld.
Navigeer vervolgens met de pijlen.
© Jim Harris, Jeroen Hermkens, Tatyanna Yassievich

BACK