Bart Kelholt

 

Bij KuuB was tot 26 augustus 2012 een groot aantal bronzen geometrische objecten van Bart Kelholt (1946) te zien. De grootste collectie ooit vertoond buiten zijn Amsterdamse atelier.

Hoe bescheiden van formaat ook, vaak nauwelijks groter dan de maat van een klinker, hebben de (muur)objecten van Bart Kelholt een monumentale allure. Ze  worden terecht vaak aangeduid als aards, doorleefd, krachtig, hoekig en autonoom. Door het grote aantal  bij KuuB tentoongestelde werken, was te ervaren dat zij allen tezamen een koor vormen dat op het punt lijkt te staat in gezang uit te barsten in een hoge kathedraal.

Kelholts minimalistische vormen intrigeren door hun geheimzinnigheid. Wat is binnen, wat is buiten? Zit er nog iets verborgen? Hoe komen de bronzen aan dat prachtige patine? En zijn de maten van de objecten van bijvoorbeeld 16 x 18 cm., in feite niet 16 x 18 meter?

Dit is kunst van een ambachtsman pur sang die van iets kleins iets groots maakt.

Zo monumentaal als de bronzen zijn, zo elegant en licht zijn de speelse houten installaties die voor het eerst aan het publiek getoond werden.

Er is nog één bronzen muurobject achter gebleven. Dus als u belangstelling hebt …

 

 

Klik hier voor de website van Bart Kelholt

BACK