Helmen van Glas

Willem Noyons

14 oktober t/m 4 november 2018

De Utrechtse beeldend kunstenaar en penningenmaker Willem Noyons (1956), is al jaren gefascineerd door het ambacht van het glasblazen zoals de meester glasblazer Jiri Pacinek uit Lindava, Tjechië, dat al jaren beoefent. Dezelfde glasblazer die werk maakt voor vele internationale kunstenaars, waaronder Maria Roosen en Lene Bodker. Willem heeft zijn serie glazen helmen ook bij Pacinek laten blazen.

Van 8 april t/m 19 november 2017 toonde Willem Noyons één van die helmen in de expositie Ondertussen in Utrecht: de Makers in het Centraal Museum. Die helm was een reflectie op de helm die Hendrick ter Brugghen in 1629 had geschilderd op het doek Slapende Mars. Een doek dat tot de vaste collectie van het Centraal Museum behoort.
Zie ook de film op deze pagina.

Die presentatie gaf aanleiding Noyons te vragen een solopresentatie in KuuB te maken van twaalf glazen helmen in verschillende vormen en condities.

Een glazen helm is een contradictie; het biedt geen bescherming terwijl de vorm dat wel veronderstelt. Een helm van helder glas biedt daarentegen betekenis en ook versiering. Het is een glazen gebaar van kwetsbaar leven, de dood nabij. De serie van Noyons is een combinatie van kunstzinnigheid en kundigheid, kortom, het edele ambacht ten dienste van de verbeelding.

De tentoonstelling wordt op zondagmiddag 14 oktober, 17.00 uur, geopend door niemand anders dan Paul van Vlijmen, algemeen directeur van de Koninklijke Stichting Defensie Musea en bij de Utrechters bekend als de jarenlange directeur van het Spoorwegmuseum.

 

Extra activiteiten tijdens deze expositie:

Op zaterdag 20 oktober om 16.00 uur presenteert Ingmar Heytze zijn nieuwe bundel Ik wilde je iets moois vertellen. Bij die presentatie wijdt hij ook een zin aan de glazen helmen van Willem Noyons.

Op zondagmiddag 28 oktober, 15.00 uur, treedt het tienmans sterke ensemble Modelo62 op. Experimentele hedendaagse muziek op volle toeren, speels en uitdagend. 
Voor meer informatie over dit bijzondere concert klik hier.

BACK