Geluidloze Schreeuw

Solo Erik Suidman

6 oktober t/m 10 november 2019

Het oeuvre van de Utrechtse schilder Erik Suidman (1964-2018) wordt gekenmerkt door een rauwe presentatie van mensenkoppen in een veelal existentiële crisis. Zijn portretten verhullen op geen enkele wijze emoties als woede, verbijstering, angst of totale verlatenheid. Hij schept met zijn schilderijen een wereld vol personages die hun machteloze kwetsbaarheid tonen, fel realistisch en ongecensureerd. Op onverbiddelijke wijze heeft hij het menselijk drama op doek vastgelegd.  Suidmans werk, groot of klein, grijpt je naar de strot en laat niet meer los.

‘Nee, echt gezellig wordt het nooit, ook in vrolijker werk dringt zich een wrange ondertoon op’, zoals op de website www.eriksuidman.nl staat.

Na zijn plotselinge dood in januari 2018 als gevolg van een ongeluk in India, is bij zijn vrienden en familie de wens ontstaan om een tentoonstelling en een uitgebreide monografie  aan zijn werk te wijden. Deze monografie wordt op de vernissage van de tentoonstelling bij KuuB gepresenteerd, zondag 6 oktober, 17.00 uur.

Erik was een zeer gewaardeerd lid van de Utrechtse kunstenaarsvereniging Kunstliefde. Hij nam aan menig ledententoonstelling deel. Zijn grootste presentatie in Kunstliefde was een murenvullende expositie van 1300 panelen van elk 24 x 18 cm, getiteld Het lijden der mensheid. Een presentatie die bij een ieder die deze in de herfst van 2015 heeft gezien, een onvergetelijke indruk heeft achtergelaten. In KuuB zal ook een reeks van deze panelen worden getoond.

Het Centraal Museum heeft vorig jaar vier grote doeken van Erik Suidman verworven, waaronder Zelfportret als slager, 2002. Nu zijn op zaal te zien: vrouw met Dirk-boodschappentas en vrouw met A.H.-boodschappentas.

Voor een mooi foto-overzicht van de expositie in KuuB klikt u hier.

Bekijk een korte film over Erik Suidman, zijn inspiraties en zijn werkwijze >
Bekijk hieronder een serie mooie en grote foto’s.
U kunt navigeren met de pijlen die verschijnen als u met de muis op de afbeelding komt.
En wanneer men klikt in het midden van de afbeelding kan men een diavoorstelling op maximaal formaat bekijken.
BACK