KunstRai 2022

Deelnemers: Christiaan Kuitwaard, Dorien Melis, Johan Claassen, Rob Scholte, Ank van Engelen en Robbie Cornelissen

KuuB neemt van 14 t/m 18 april 2022 deel aan de KunstRai te Amsterdam.
Wij ontvangen u graag in stand 60.

KunstRai, Europahal RAI, Amsterdam
open:
donderdag 14 en vrijdag 15 april 12.00 – 21.00 uur
zaterdag 16  t/m maandag 18 april 11.00 – 18.00 uur

Voor gratis toegangskaartjes voor de beursdagen van 14 t/m 18 april, ga naar www.kunstrai.nl, boekingscode KUUBKUNSTRAI2022.

Voor een gratis toegangsbewijs voor de openingsavond van de KunstRai op woensdag 13 april van 16.00 tot 21.00 uur, stuur een e-mail naar info@kunstruimtekuub.nl en uw ontvangt een persoonlijke code waarmee u een kaartje via www.kunstrai.nl kunt verwerven.

Christiaan Kuitwaard (1965)

Werk uit de serie ‘White Box Paintings’, olieverfschildertijen op paneel, 28 x 20 cm elk.

Uitgangspunt is een kistje met buitenmaten van 30 x 30 x 40 cm, waarvan de voor- en bovenzijde open zijn gelaten. De binnenzijde is wit geschilderd. In dit kistje plaats Kuitwaard één voorwerp, een tak, een ei, een bakje, een banaan, een tasje of wat maar voor handen is. Deze voorwerpen zijn ook wit geschilderd is. Hiervan maakt Kuitwaard 1 x per week een schilderij: de ‘white box painting’. Hij heeft er intussen honderden gemaakt, steeds een uniek schilderij gebaseerd op hetzelfde unieke idee: het zoeken van vrijheid binnen een vast omlijnd thema.

Kuitwaard heeft zich voor deze serie laten inspireren door Giorgio Morandi (1890-1964), Peter Dreher (1932-2020) en Euan Uglow (1932-2020).

Op de KunstRai 2022 toont KuuB meer dan 50 van deze W.B.P’s, elke dag van de beurs in wisselende samenstelling.

Kuitwaard heeft in november/december 2017 een solo-expositie met zijn W.B.P’s in KuuB gehad.
Zie https://kunstruimtekuub.nl/christiaan-kuitwaard-white-box-paintings/

Dorien Melis (1938-2021)

‘Minimal music-achtige visuele gedichten’, zoals Johan Claassen over haar werk heeft gezegd. Wat valt daar aan toe te voegen?

Op doek of paneel maakte zij overwegend kleine schilderijen, welke herinneringen verbeelden door lijnen te trekken langs iets grotere vormen. Herinneringen die te maken hebben met spiegelingen in het water, horizonten in de avondschemering of zoiets als koele stralen in de ochtendzon die door lichte gordijnen de slaapkamer binnen komen waaien. Haar werken hebben titels als ‘Waterleven’, ‘Kleine cantate’, ’Nachtlied’ of ‘Tussen de regels’. Schilderijen die het kwetsbare weergeven dat in beschermende handen wordt genomen. Minimal music-achtige visuele gedichten dus.

Johan Claassen (1943)

Eerder schreef ik over werk van Claassen: ‘Authenciteit, bezieling, mystiek, grote woorden die zonder enige twijfel van toepassing zijn op het beeldend werk van Johan Claassen. Dat komt, denk ik, omdat hij niet over het materiaal heerst als een ”macher”, maar het gevonden toeval een handje helpt. Hij ontpelt, omwikkelt, decoupeert, schroeft verbeelding aan elkaar of maakt deze vrij. Hij is één van de weinige kunstenaars wier droomwereld ook in wakkere toestand wordt vastgehouden waardoor hij ontvankelijk is voor het vreemde, het absurde en het ongerijmde.’ Op de KunstRai wordt een reeks van zijn houten objecten met acrylverf getoond. Beelden die doordesemt zijn  met humor om de melancholie die des ’s avonds komt welke gepaard gaat met onbestemde treurigheid, draaglijk te maken.

Rob Scholte (1958)

Rob Scholte heeft in 2014 in samenwerking met Galerie KuuB, een serie lichtobjecten gemaakt onder de titel ‘Light is your first currency’. Daarvan is er nog één te koop, zie afbeelding in de diavoorstelling op deze pagina.

Op panelen van 80 x 80 cm heeft Scholte knikkers in verschillende soorten en maten geplaatst – looiers, detten, bonken, bollebusten, pottenbakkers, walvissen, rode duivels, mini’s, kanaries, spikkels, stierenkloten, kattenogen, spetters en nog zowat. Daaronder schijnt egaal ledlicht over het paneel. De knikkers gaan door het licht leven, ze vlammen op, het lijkt of ze bewegen.

Aan knikkers zitten voor velen van ons verhalen vast, van de vroege jeugd, van (vals)spel, winnen en verliezen en van de waarde van je eerste geld. Scholte maakte er vrolijk stemmende seriële kunst van. Hij verheft het banale tot een eindeloos en steeds variërend kijkgenot.

Ank van Engelen (1957)

Uit beide werken van Ank van Engelen die KuuB op de KunstRai 2022 toont – ‘Ode aan Morandi’ en ‘Totems’ – spreekt ver- en bewondering over verstilde (natuurlijke) vormen. Zij ‘vertaalt’ deze vormen in objecten van staal, maar maakt ook gebruik van hout, glas en een enkele keer brons. Voor de KunstRai is bewust gekozen voor twee objecten van staal, waarbij gebruik is gemaakt van ingebrand lijnolie en voor twee van de totems van een matte witte coating. Beide objecten zijn sober, krachtig in vorm en betekenis en passend bij de presentatie van de zuivere doeken van Kuitwaard.

Robbie Cornelissen

Befaamd om zijn minutieuze, duizelingwekkende potloodtekeningen met ook grafietpoeder. Om zijn  extreme verdwijnpunten, in- en uitgangen met dichte deuren en labyrintische fantasiewerelden van een onvoltooid verleden. Hij heeft van ‘The great chamber hall’ (Venetië) verschillende versies gemaakt, dit is de meest recente (2021). De beschouwer treedt als het ware binnen en kan daarin dwalen, los van maatgevoel en tijdsbesef. De beschouwer staat daar, alleen, omgeven door ruimte, stilte en (kunst)geschiedenis.

Cornelissen had in augustus/oktober 2020 een solo-presentatie bij KuuB, onder de titel: ‘De verdichte lijn’.

De presentatie van ‘Naked II’ op de KunstRai vindt plaats in samenwerking met Galerie Maurits van de Laar (Den Haag).

www.kunstrai.nl

http://www.kunstrai.nl/galerie/kunstruimte-kuub/

Kunstrai Amsterdam 2022

Kunstrai

Christiaan Kuitwaard, Dorien Melis, Johan Claassen, Rob Scholte, Ank van Engelen, Robbie Cornelissen

Kunstrai 2022 - Robbie Cornelissen Naked II (Something exists, but you can't see it)
Robbie Cornelissen
Naked II (Something exists, but you can’t see it)
€ 18.500
2021
Techniek: Potlood en grafietpoeder op papier
Formaat: 240 x 305 cm

Bekijk een vergroting door te klikken op de afbeelding

Bekijk hieronder een verdere serie kunstwerken.
Klik op de foto voor een diavoorstelling op maximaal formaat.
Navigeer vervolgens met de pijlen.
© Kunstruimte KuuB

BACK