KuuB op beurs ArtTheHague

Michael Berkhemer & Rolf Bergmeier

Woensdag 5 t/m zondag 9 oktober 2022
Fokker Terminal
Binckhorstlaan 249
Den Haag
Stand 11

Voor gratis toegangskaartjes:

  • de opening op woensdag 5 oktober vanaf 16.00 uur
  • donderdag 6 oktober en vrijdag 7 oktober van 14.00 tot 21.00 uur
  • zaterdag 8 oktober van 11.00 tot 20.00 uur
  • zondag 9 oktober van 11.00 tot 18.00 uur

    Ga naar artthehague.nl/opening  (dus geen www ervoor) en gebruik kortingscode: ATHKUUB

Michael Berkhemer (1948-2022). Solo. In januari/februari 2019 heeft hij een solopresentatie gehad bij KuuB. Die was zo overtuigend dat ik zijn werk met veel plezier op deze Haagse beurs laat zien.
In oktober vorig jaar had hij een presentatie bij de Haagse Kunstkring. Hij schreef daarvoor een korte tekst:
Op het eerste gezicht zou mijn werk in de geometrische-abstracte traditie geplaatst kunnen worden, maar bij nader inzien valt daar op af te dingen. Want: ik maak géén gebruik van van buitenaf opgelegde wiskundige principes of formules; de organisatie van het beeld is een ordening in zichzelf en heeft een eigen logica. Ook de materiaalbehandeling voldoet niet aan de hard-edge techniek van de geometrisch-abstracten. Integendeel: de talloze, dunne verflagen worden op een losse, impulsieve manier aangebracht en zorgen daarmee voor een levendige en transparante verfhuid. Beheerst Tumult / Unquiet Calm!
En er is nog iets. Volgens mij is ‘abstractie’ realistisch en ‘realisme’ abstract. Een ‘realistisch’ werk is altijd een interpretatie van de werkelijkheid, maar gevormd door de visie van de maker. Een ‘abstract’ werk is de weergave van een eigen realiteit, een eigen wereld en geen afspiegeling van iets anders, dus uiterst reëel. Het is maar dat u het weet!

Op deze beurs toon ik ook het object van Rolf Bergmeier (1957, Hamburg): Öl auf Holz (Ø 70 x 80 cm).
Bergmeier sprokkelt dikke takken. Hij buigt deze rond een dichte vorm, een rechthoek, vierkant, driehoek of welk vorm dan ook, en verbindt deze tot een doorlopende structuur. Dit weefsel van takken zonder begin of einde, zet hij in zwarte teerachtige verf – Öl auf Holz.
In deze takkenstructuur ontbreekt elke hiërarchie. Alles is even belangrijk, verweven met elkaar, een netwerk van gelijkwaardigheid. Maar nog meer dan dit, gaat het Bergmeier om die binnenruimte die ontstaat nadat hij de vorm waaromheen de takken aan elkaar zijn verbogen, weghaalt. Dan ‘ontstaat’ de open binnenruimte welke vrijheid geeft, omkaderd door het object

Graag heet ik u welkom op ArtTheHague

Jaap Röell

KuuB op beurs ArtTheHague

ArtTheHague 2022

ArtTheHague

Kunstruimte KuuB Art The Hague

Michael Berkhemer

Rolf Bergmeier

Rolf Bergmeier – Object
Öl auf Holz
Ø 70 x 80 cm

Bekijk hieronder ook een serie
kunstwerken van Michael Berkhemer

Klik op de foto voor een diavoorstelling
op maximaal formaat.

Navigeer vervolgens met de pijlen.

BACK