Ode aan Willem Pijper

KuuB concert

Donderdag 24 november
20.00 – 21.30 uur

Van september t/m december besteden verschillende culturele instellingen in Rotterdam aandacht aan de componist en schrijver Willem Pijper (1894-1947). Op deze avond sluit Gaudeamus zich in Utrecht aan bij de viering van deze grondlegger van het modernisme in Nederland.

Willem Pijper is vanaf 1917 niet weg te denken uit het Nederlandse muziekleven. Zijn symfonische werken worden – met de inkt nog amper opgedroogd – gespeeld door alle grote orkesten in Nederland, zijn kamermuziek staat al begin jaren ’20 op de lessenaars in Berlijn, Wenen, Praag, Londen en Parijs. Als recensent schrijft hij vanaf zijn 22ste vlijmscherpe kritieken en doorwrochte essays. Voor een hele generatie jonge musici was Pijper een baken – hij was een geboren docent – en voor het grote publiek was hij dé vertegenwoordiger van de nieuwe muziek.

Voor deze avond bracht curator Lucija Gregov componist Christine Cornwell samen met scenograaf Natalia Sorzano en een trio van Marta Warelis (piano), Ada Rave (saxofoon) en Nina Küntzel (sopraan). Samen brengen ze het stuk PIJP-dreams woven together are strong-ER, waarover Cornwell zegt:

“What we make surrounds us, what we are surrounded with influences us, what we surround ourselves with becomes our home and this carefully balanced environment is changing every day until it is beyond control and beyond recognition. During Pijper’s time in Rotterdam much was lost and now we, the newcomers, bring our own surroundings to swirl in the river and between towers…”

Lucija Gregov – curator
Christine Cornwell – compositie
Marta Warelis – piano
Ada Rave – saxofoon
Nina Küntzel – stem
Natalia Sorzano – scenografie

BACK