Kogelgaten en luchtbruggen

Mieke van den Hoeven en Piers Secunda

22 juni t/m 22 september 2013

Een expositie in het kader van de herdenking van de Vrede van Utrecht, 1713.

In Utrecht wordt gevierd en herdacht dat 300 jaar geleden, na maanden van diplomatieke onderhandelingen, de Vrede van Utrecht werd gesloten. Daarmee kwam er een voorlopig einde aan oorlogen op het Europese vasteland naar aanleiding  van de Spaanse successie.

Utrecht bouwt aan wat zij noemt ’De vreedzame stad’. Daarvoor zijn bruggenbouwers nodig, mensen en organisaties die conflicten op een andere manier proberen op te lossen dan door geweld. Elkaar de hand reiken kan alleen als men zich in elkaars positie, cultuur en belangen, verdiept. Symbool daarvoor is dat men de brug overkomt.

Luchtbruggen

Mieke van den Hoeven heeft de brug als thema gekozen in haar werk getiteld ‘Luchtbruggen’. Fotografische transparante fragmenten van Europese bruggen zijn op aluminium brugconstructies aangebracht, letterlijk afgebroken. Zij hangen aan de muur als even zovele pogingen om verbindingen te maken. Daarnaast staan er drie buizenobjecten met enkele beweegbare elementen van transparante luchtfoto’s van bruggen, los in de ruimte.

Het zijn hoopvolle en tegelijkertijd realistische beelden.

Mieke van den Hoeven dong met haar voorstel mee voor het K.F. Hein Kunststipendium 2012. De jury schreef over haar voorstel: ’Bruggen staan in het heldere ruimtelijke werk dat Mieke van den Hoeven inzond, voor de schakels tussen mensen, plaatsen, tijden en culturen. Zij overbruggen afstanden en werelden, zichtbaar gemaakt door Utrechtse bruggen te laten aansluiten bij internationale water- of wegoverspanningen. Brugdelen uit transparant fotomateriaal gaan letterlijk schakelen in de ruimte, een beeld waar de jury benieuwd naar is.’

Klik hier voor een korte impressie van de luchtbruggen.

Taliban Relief Paintings

De Engelsman Piers Secunda reisde in 2010 naar Kabul om fysieke bewijzen te vinden van het geweld in Afghanistan; kogelgaten in muren die beschoten waren door Taliban strijders. Secunda maakte afgietsels van de gaten en bracht deze in zijn Londense atelier aan op geometrische platen die muuruitsneden voorstellen: Taliban Relief Paintings, zoals hij ze noemt.

Op deze wijze is Secunda niet alleen een schilder of beeldhouwer, maar ook een antropoloog en regisseur van oorlogsgeweld, in dit geval van zelfmoordterroristen. Het zijn sculpturale schilderijen die het verhaal van de schoonheid van het oorlogskwaad op geheel eigen en unieke wijze vertellen.

In Engeland, Ramsgate, heeft Secunda nu een retrospectief, t/m 27 juli, met catalogus. Updowngallery, Satis House, 11 Elms Avenue, Ramsgate.


Bekijk ook de films op deze pagina

De opening van deze expositie vond plaats op zaterdag 22 juni,door jhr. drs. P.A.C. Beelaerts van Blokland, oud Commissaris der Koningin te Utrecht en betrokken bij de International  Peace Federation.

Van 28 juni t/m 18 augustus is er bij Kunstliefde, Nobelstraat 12, een expositie die ook staat in het kader van de viering van de Vrede van Utrecht: The missing Peace.
Zie www.kunstliefde.nl

Kogelgaten en Luchtbruggen, Mieke van den Hoeven & Piers Secunda, 2013

Kogelgaten en Luchtbruggen, Mieke van den Hoeven & Piers Secunda, 2013

BACK