Chin up, Head down

Miek Uittenhout

2013

Theatermaker en beeldend kunstenaar Miek Uittenhout (1981) toont tijdens het Nederlands Filmfestival 2013 in KuuB haar nieuwste project ‘Chin up, Head down‘. Een schitterende serie surrealistische foto’s van twintig Nederlandse acteurs die zich van hun zelfverzekerde én van hun kwetsbare kant laten zien.

Uittenhout heeft zich met dit project voor een bijna onmogelijke opdracht gesteld: de acteurs tegelijkertijd trots en uitdagend de wereld in laten kijken – chin up – als ook met hun hoofd gebogen, in tristesse.

Miek Uittenhout raakte gefascineerd door de manier waarop kracht en zwakte zich binnen een en dezelfde  mens tot elkaar verhouden. Ieder mens bezit zowel een kant die gezien wil worden en met plezier het leven aangaat, als ook een kant die zich wil terugtrekken en de wereld liever aan zich voorbij ziet gaan. Voor deze reeks portretten fotografeerde Miek twintig acteurs in strijd met hun sterke en zwakkere zelf. Een gevecht tussen winnen en verliezen, gaan en achterblijven. De foto’s zijn tot in de kleinste details uitgewerkt en ook de kostuums van de acteurs zijn door Miek Uittenhout ontworpen en gemaakt.

In Chin up, Head down gaat de kwetsbare kant van de mens hand in hand met zijn of haar zelfverzekerde kant.  Waar normaal gesproken de acteur meester is in het verhullen wat de eigen emoties in het spel zijn, keert Miek door haar fotografie dit genadeloos binnenstebuiten. De toeschouwer van de superrealistische foto’s ziet hoe, in tegenstelling tot de meeste modefotografie, de gehele mens – van binnen en van buiten, onzeker en zelfverzekerd – de camera in kijkt.

In Chin up, Head down is onder andere te zien hoe Marcel Musters zichzelf er met zijn eigen haren bijtrekt, Anna Drijver angstig om haar eigen nek hangt, Eva van der Gucht troost zoekt op haar eigen schouder en Barry Atsma letterlijk met zijn eigen ziel onder zijn arm staat. Chin up, Head down zijn 16 surrealistische portretten waarin Miek Uittenhout de schoonheid van de kwetsbare mens in strijd met zichzelf, in één beeld probeert te vangen.

Het zijn foto’s, het is theater, het toont ons het leven.

De gefotografeerde acteurs zijn:  Barry Atsma, Sylvia Hoeks, Gaite Jansen, Eva van der Gught, Anneke Sluiters, Thomas van Ouwerkerk, Nasrdin Dchar, Guido Pollemans, Lotte Verbeek, Sanne Vogel, Marcel Musters, Anna Drijver, Monic Hendrickx, Jubin Zabihi, Martijn Lakemeier en Elsa May Averill.


KUUB is tijdens het NFF (25 september t/m 4 oktober) IEDERE DAG OPEN van 10:00 tot 17:00 uur.

Het werk van Miek Uittenhout blijft ook ná het NFF hangen t/m 10 november. De foto’s zullen dan te zien zijn in combinatie met de meubels van Alexander van Straten

BACK