Verblijven

Nanda Runge, solo

23 november t/m 6 januari 2013

Onder de titel ‘Verblijven‘ toonde Nanda Runge (1970) haar werk in een solotentoonstelling.

Nanda Runge fotografeert alles wat haar opvalt, of het nou een compositie, een lichtval of een mooi bevonden vorm is. In haar atelier zet ze de foto’s om naar schilderingen op papier waarbij ze het uitgebeelde object terugbrengt tot de door haar ervaren essentie. Daardoor  zijn haar werken tegelijkertijd herkenbaar en persoonlijk, realistisch en abstract.

De laatste jaren werkt ze enkel nog met zwarte inkt op papier. In haar werk laat ze zich leiden door vorm, licht en schaduw. Deze architectonische elementen zijn de basis waaruit haar tekeningen van gebouwen, stedelijke doorkijken en kale interieurs zijn opgebouwd. Nanda toont het skelet waar de zichtbare werkelijkheid uit is gevormd. En de kijker kan het beeld naar believen aankleden met kleur, leven en gevoelens. Haar tekeningen geven ons een voorzetje om de eigen fantasie in beweging te zetten.

De titel van de expositie ‘Verblijven’ verwijst als zelfstandig naamwoord naar de plekken die Nanda tekent. Maar tegelijkertijd verwijst het ook naar verblijven als werkwoord. Het leven in deze ruimtes waarin mensen wonen, werken en recreëren. Het leven dat ze meestal niet letterlijk afbeeldt, waardoor we de kans krijgen zelf in de ruimtes te treden en er naar alle lust, zolang we willen, te verblijven

Nanda Runge woont en werkt in Middelburg. Ze nam o.a. deel aan de grote tentoonstelling All About Drawing; 100 Nederlandse kunstenaars in het Stedelijk Museum Schiedam, april-augustus 2011. Haar kunstopleiding heeft ze bij de HKU in Utrecht gevolgd. Het voelde voor haar als een thuiskomst om in Utrecht een grote tentoonstelling te hebben.

Van deze expositie maakte ook haar houten ‘Atelier trailer’ deel uit die ze met Annemieke Fanoy gemaakt heeft. Daarnaast werden er twee videowerken vertoond.

Klik hier voor een uitgebreid artikel over deze tentoonstelling

BACK