Nocturnes – wandkleden

Jan Koen Lomans

Lezing
Op zondagmiddag 28 januari, 16.00 uur bij KuuB, Pieterstraat 3, houdt Jan Koen Lomans onder de titel ‘Innovatie en ambacht’ een lezing over het ontstaan van de ’Nocturnes’ en ander pracht werk. Dit is zijn tweede lezing over dit onderwerp. U bent van harte welkom. Vrije inloop. Na afloop drinken we een glas wijn (of iets anders).

Jan Koen Lomans volgde de Kunstacademie St. Joost in Breda en Den Bosch en studeerde in 2006 af op de textiele wandkleden. Hij woont en werkt in Utrecht.

Het Centraal Museum heeft van 18 mei t/m 25 augustus 2013 in de Nieuwe Utrecht Kamers de tentoonstelling ‘Tussenland’ gewijd aan het werk van Lomans. Het Museum heeft naar aanleiding van deze expositie en met steun van het Mondriaan Fonds een aantal werken van Lomans in de collectie opgenomen, waaronder de wandkleden Nocturne I, II en III.

Werk van Lomans was ook te zien in het Museum Boijmans Van Beuningen, Kunsthal KAdE te Amersfoort, Museum Oud Amelisweerd en in 2017 op de Nederlandse inzending voor de Salone del Mobile te Milaan in het 17e -eeuwse Palazzo Francesco Turati. In de tentoonstelling ‘Weemoed’ in september/oktober 2017 bij KuuB werden verschillende textielwerken van Lomans getoond, waaronder ‘Nocturne I en II’.

In de Nocturne-serie schildert Lomans met wol een droomlandschap tussen slaap en ontwaken van geabstraheerde bloemen – verwelkende amaryllissen en lelies – waarvan de contouren langzaam opdoemen in het schaarse diepblauwe licht van de nacht. De wandkleden zweven in het ‘Tussenland’, daar waar het leven zich slechts tastend ontwikkeld en waar vergankelijkheid voelbaar is. Het licht beweegt op kousenvoeten door de ruimte, als een langgerekte stille ruis. Staand tegenover Lomans’ kleden verdampt het spreken op hoge of scherpe toon. Dan voel je wat kunst vermag; reiken naar het onbereikbare, naar compassie wellicht, naar zachtheid. Luister er de Nocturnes van Chopin bij.

De wereld zou met dit soort wandkleden vergeven moeten zijn.

Jan Koen Lomans maakt eerst een drogenaaldets, welke met veel grijstonen wordt afgedrukt. Daarna accentueert hij de lijnen op bepaalde plekken met potlood, waardoor en een lijntekening ontstaat met extra accenten. Deze tekening wordt vervolgens in het Textiellab te Tilburg met behulp van software van Nedgraphics geprogrammeerd. De kleden zijn op een computergestuurde Dornier Jacquard weefmachine van het Textiellab geweven, op een zwart-witte ketting met zes inslagen; vier garens mohair, een garen topwool en een garen polyester. Met name door de toevoeging van polyestergaren voor de florale lijnen, verkrijgen de wandkleden het effect van ‘glow-in-the-dark’.

Nu bij KuuB te zien uit de ‘Nocturne’-serie de nummers I, III, IV en V. De wandkleden, in een oplage van 1/3, zijn met kleine afwijkingen, 240 x 160 cm.

Per stuk € 8.500, incl. btw.

Jaap Röell

Utrecht, november 2023.

Nocturnes – wandkleden

Jan Koen Loman

Bekijk de film over Jan Koen Lomans, gemaakt door ART FOREVER >

Bekijk hieronder enkele kunstwerken.
Klik op de foto voor een diavoorstelling op maximaal formaat.
Navigeer vervolgens met de pijlen.
© Jan Koen Lomans

BACK