Olie & Beton

Johannes Steendam & Ruud Kuijer

1 juli t/m zondag 5 augustus 2018

Olie
Vorig jaar april zag ik voor het eerst een olieschilderij van Johannes Steendam (1973), in Museum Belvédere, Oranjewoud bij Heerenveen. Nee, niet een olieverfschilderij maar een schilderij van motorolie op dik aquarelpapier. Een olieschilderij waarbij streken van o.a. dieselolie een mistig bruin-zwart-lichtgevend schilderij van een vaag abstract landschap opleveren. Ik rook eraan (geen olielucht) en liep weer naar achteren om de diepe eindeloosheid op me in te laten werken. Het levert een vervluchtigende atmosfeer op, alsof alles voor je ogen verdampt. Schilderijen van ruimte en donker licht en de wisselwerking daartussen.

Ik garandeer u, dit hebt u nog nooit gezien.

Onmiddellijk wist ik dat ik een selectie van het werk van Johannes Steendam in KuuB wilde laten zien. Tweemaal ben ik op zijn atelier in een leegstaand kantoorgebouw langs de Maas in Rotterdam geweest en heb werken van heel groot tot heel klein meegenomen waarbij de kleuren van licht fluïde beige-achtig tot pikzwart variëren, afhankelijk van de gebruikte motorolie. Zolang de olie nog niet geheel droog is, en dat duurt weken, zakt deze langzaam op het papier naar beneden waardoor het lijkt alsof vlagen regenbuien aan de horizon zich over het papier bewegen.

Net zoals bij de beelden van Ruud Kuijer waarbij hij plastic voorwerpen, gemaakt uit aardolie, gebruikt om betonnen vormen tot composities te gieten, hergebruikt Johannes Steendam de grondstof aardolie als kunstzinnig medium. Bij Kuijer wordt plastic beton en bij Steendam olie verf; olie & beton.

Beton
Voor het werk van Ruud Kuijer (1959) hoef je in Utrecht niet ver te zoeken. Zijn vele meters hoge monolitische betonnen sculpturen, zeven in totaal, staan langs het Amsterdam-Rijnkanaal, bij de spoorbrug naar Amsterdam. Tezamen vormen zij het sculpturenproject Waterwerken. Ook in de Utrechtse wijk Parkhaven is zijn werk in de openbare ruimte opgenomen, 13 sculpturen in totaal. Zijn immens grote beelden zijn ook te zien in Melbourne (Australië) of in Panama-City. Veel minder bekend is dat hij al jaren ook kleinere sculpturen van beton maakt waarin plastic verpakkingen als mal gebruikt zijn: flesjes, hamburgerbakjes of boterkuipjes. Alles in beton gegoten, geabstraheerd tot een compositie van ruimte. Twaalf daarvan in verschillende maten, zijn in de expositie in KuuB opgenomen.

Meer informatie over het idee en de techniek achter deze bijzondere beelden >

Twee kunstenaars die nadrukkelijk het experiment met het medium zoeken en daarin op uitzonderlijke wijze slagen. Tezamen vormen hun uitzonderlijke werken de zomerexpositie Olie & Beton.

Een expositie van stilstaan, kijken en verwonderen.


Opening: 1 juli 2018, 17.00 uur door Jaap Röell

De hier getoonde foto’s van het werk van Ruud Kuijer zijn gemaakt door Jaap van de Klomp.

Olie en Beton, Ruud Kuijer & Johannes Steendam, 2018
BACK