Piers Secunda

8 juli t/m 26 augustus 2012

De Engelse kunstenaar Piers Secunda (1976) woont en werkt in Londen en exposeerde onder andere in New York, Shanghai, Hong Kong en natuurlijk Londen. Dit voorjaar was voor het eerst een klein deel van zijn werk, enkele muurobjecten uit de Taliban Relief Painting serie, in Nederland te zien bij Castrum Peregrini in Amsterdam.

Van 8 juli tot 26 augustus heeft KuuB zijn ‘One Cubic Metre’ getoond, een monumentaal werk dat nooit eerder werd tentoongesteld en rechtstreeks uit zijn Londense atelier komt. Dit werk werd geflankeerd door twee driedimensionale assemblages: Relief Painting (2003) en Vertical Collage 1 no. 2 (2002). Daarnaast toonde Piers ook zijn zeer verfijnde en ingenieus gemaakte Chinese Puzzle Ball.
(Zie de film op deze pagina)

Secunda werkt voor zijn met verf gebeeldhouwde schilderijen met industriële vloerverf, huisschildersverf, acryl en spuitbusverf. One Cubic Metre bestaat uit restanten van zijn werk uit de afgelopen 10 jaar. In de loop van de jaren is dit werk in zijn atelier ontstaan. Eerst als ‘storage solution’ en later als zelfstandig kunstwerk gemodelleerd naar een kubieke meter.

Het is zowel een massief als fijnzinnig werk. Massief in de zin van omvangrijk, zwaar en een indruk gevend van de immense hoeveelheid verf die in de loop van de jaren door de handen van Secunda is gegaan. Fijnzinnig in de betekenis van de opbouw van het werk in lagen, plakkaten, slierten, cilinders, kubussen en bolvormen, overwegend in witte en crèmekleurige tinten waardoor het werk een opvallende lichtheid krijgt.

One Cubic Metre is een schoolvoorbeeld van hoe in de praktijk van een kunstenaar het uitgangspunt ‘cradle to cradle’ toegepast kan worden: restmateriaal is geen afval maar een bron voor een nieuw en imposant kunstwerk. Zelf noemt hij het ‘upcycling‘.

Zie ook de films op deze pagina

Chinese Puzzle Ball, Piers Secunda, 2012

Kogelgaten en Luchtbruggen, Mieke van den Hoeven & Piers Secunda, 2013

Kogelgaten en Luchtbruggen, Mieke van den Hoeven & Piers Secunda, 2013
BACK