Ralph Rousseau: A Pritty Thing

17/02/2017

Edisonwinnaar Ralph Rousseau brengt een volledig analoge opname van de muziek van Tobias Hume (ca 1579-1645). De muziek voor viola da gamba solo is opgenomen met analoge apparatuur en op vinyl uitgebracht zonder ooit in het digitale domein te zijn geweest.

Deze unieke opnamemethode vereist dat de stukken in één keer, dus zonder enige “editing”, worden opgenomen. Dit laatste aspect maakt de opname werkelijk uniek, ook in een wereld waarin het steeds meer gemeengoed wordt om (digitale en bewerkte!) opnames ook op vinyl uit te brengen.

De tracks (21 stuks) komen allen uit Tobias Hume´s publicatie uit 1605, “The first part of
ayres for the viole de gambo alone” en variëren van contemplatieve stukken als “A
meditation”, “A question” en “An answer”, tot ministukjes als “Ha Couragie” en schilderingen van het soldatenleven in “A soldiers resolution”. Hume verdiende zijn geld tenslotte als huurling met de rang van (blijkbaar) kapitein. Muziek noemde hij zijn enige vrouwelijke kant. Weinig is bekend over zijn leven en de schaarse informatie komt uit de voorwoorden van zijn twee publicaties uit 1605 en 1607. Titelstuk van de elpee is “My mistresse hath a pritty thing”.

De opname is gemaakt in het Franciscaner klooster in Utrecht, met originele Nagra
bandrecorders, Schoeps microfoons en direct metal mastering. Vinyl is de enige manier om deze analoge techniek recht te doen, maar tijdens de opname is er parallel een digitale versie gemaakt. Deze wordt om praktische redenen (niet iedereen heeft een platenspeler) bij de elpee geleverd als cd. Ook op de cd is dus van geen enkele editing sprake.

Ralph Rousseau combineerde zijn conservatoriumstudie contrabas met een universitaire

studie en een promotie in de natuurkunde. Beide studies sloot hij “cum laude” af.
In 1996 schakelde hij over op de viola da gamba en groeide razendsnel uit tot de meest
prominente Nederlandse ambassadeur van het instrument. Hij maakte 11 cd´s en `Chansons d´amour´ werd bekroond met de Edison Klassiek Publieksprijs. Zijn grote specialiteit is het prachtige oeuvre voor viola da gamba alleen.

Ralph speelde solo bij o.a. het Koninklijk Concertgebouworkest en het Philharmonia
Orchestra  en werkte met dirigenten als sir Roger Norrington, Vladimir Ashkenazy en Ivan
Fisher, maar ook met musici als Erik Vloeimans, Lenny Kuhr en Ad Visser. Verschillende
componisten droegen nieuw werk aan hem op en zijn soloconcerten brachten hem naar
kamermuziekfestivals door heel Europa, de VS en Azië,

Op zondag 12 februari was Ralph te gast bij Podium Witteman (Paul Witteman, NPO 1)

Het optreden van Ralph Rousseau op vrijdag 17 februari in KuuB was voor de vele bezoekers een niet te vergeten ervaring.

 

Meer info: http://www.ralphrousseau.com

BACK