The Wave

Dolph Kessler. Mede-exposanten: Piet Moerman, Beppe Kessler en Kaneli & Smit

7 januari t/m 15 januari 2017

Documentair fotograaf Dolph Kessler maakte twee zeereizen over de Atlantische Oceaan om foto’s van de kale zee te maken, leeg en woest. Foto’s van lucht, water en licht. Meer is het niet, maar tegelijkertijd alles, wetende dat de herhaling altijd anders zal zijn.

De eerste reis ging van de zuidpunt van Argentinië naar de Kaapverdische Eilanden en de tweede van Vlissingen naar Spitsbergen.

Een deel van die foto’s is nu te zien bij KuuB, van zaterdag 7 januari t/m zondag 15 januari. Opening 7 januari om 17.00 uur. Tevens wordt bij de opening van de tentoonstelling de dummy van het nieuwe boek van Kessler gepresenteerd, The Wave, Crossing the Atlantic*.

Het boek is als een klassiek muziekstuk gecomponeerd: een rustig, letterlijk rimpelloos begin van wat alomvattend zal blijken te zijn. De lage horizon is ver en lokt. Dan steekt de wind langzaam op, het wateroppervlak beweegt, begint te rumoeren. De wind trekt aan, golven rollen. Het gaat crescendo tot een climax van opspattend wit schuim, het stormt! Geen horizon meer, nog slechts onderdompeling. Kabaal, dreiging, paukenslagen tot het oorverdovende. En dan, langzaam keert de rust weer en komt de horizon te voorschijn. De cyclus die al miljoenen jaren duurt en zal duren, herhaalt zich steeds anders.

Zo zal ook de tentoonstelling worden opgebouwd.

De serie geeft de zee weer als abstractie van het leven, soms liefelijk en verstild, soms beangstigend en ontembaar, gesymboliseerd door die ongrijpbare golf die door de lens van Kessler gepakt wordt. Iets wat nooit meer als hetzelfde herhaald kan worden. Eenmalige oneindigheid. Het doet er opeens niet meer toe wanneer Kessler die reizen heeft gemaakt (in 2006 en 2011).

Bij deze korte expositie hebben we drie andere beeldende kunstenaars uitgenodigd die elk op hun eigen wijze hetzelfde gevoel van zeeheid als tegenstelling tot aardsheid in hun werk trachten vorm te geven:

Piet Moerman, de Belgische schilder die niet de zee schildert, maar het licht boven de zee, de lijnen, de kleuren, de perspectieven, de kadrering, het idee van de zee dus zoals de Vlaamse dichter, essayist en columnist Bernard Dewulf het werk van Moerman omschrijft,

Beppe Kessler, sieradenmaakster en schilder. Van haar schilderijen, voornamelijk acrylverf op linnen, met als titels ‘einder’, ‘flow’, ‘elementen’ ‘donker water’, ‘stroom’ en ‘zilt’, over de zee dus.

Kaneli & Smit, van hen schilderijen uit de serie Ebb & Flow, letterlijk door de zee gemaakt. De zee als schilder.

Op zondagmiddag 15 januari, Culturele Zondag, zullen vanaf 13.00 uur, steeds elk uur herhalend, plotseling Nederlandstalige gedichten worden voorgedragen over de zee, golven, oneindige ruimte en alles wat daar mee te maken heeft. Een stroom aan gedichten en associaties als weerkerende golven; een poëtische nieuwjaarsduik dus met beeldende en literaire kunst.

*The wave, crossing the Atlantic
Formaat, 28 x 34 cm
Aantal foto’s, 60
Vormgever, Gert Jan Slagter
Teksten, Laura Stoop, kunsthistorisch, en Gerbrant van Vledder, gedrag van golven.
ISBN 978-90-821873-8-0
Uitgever, Mauritsheech Publishers

Bestel dit boek >

BACK