TIJ

Hans van Barneveld, Hans Dillesse, Hank Kruithof, Jan Koen Lomans, Ellen Menschaar, Arie van de Pol, Vera Pouw, Leonieke Rammelt, Sonja van Rijn

27 oktober t/m 30 oktober 2016

De Utrechtse ateliergroep Tij viert dit jaar haar 35e plus 1 jaar. Dat doen de negen leden van Tij in KuuB, van 27 oktober t/m 30 oktober.

De huidige leden van Tij zijn: Hans van Barneveld, Hans Dillesse, Hank Kruithof, Jan Koen Lomans, Ellen Menschaar, Arie van de Pol, Vera Pouw, Leonieke Rammelt en Sonja van Rijn. Van elk van hen wordt werk getoond.

Daarbij ook de gedichten die twaalf leden van het Utrechts Dichtersgilde hebben geschreven, geïnspireerd door kunstwerken van de negen leden van de kunstenaarsgroep. De dichters zijn: Mark Boog, Maarten Das, Peter Drehmanns, Hanneke van Eijken, Ruben van Gogh, Jan van der Haar, Peter Knipmeijer, Onno Kosters, Baban Kirkuki, Fred Penninga, Alexis de Roode en Els van Stalborch.

Bij de opening van de expositie op donderdag 27 oktober om 18.00 uur zal het Jubileumboek van TIJ met als titel Hortus Conclusus. Een omsloten tuin  door Hortus Conclusus. Een omsloten tuin  worden gepresenteerd. Daar staan ook de gedichten van de leden van het Dichtersgilde in.

De pandhof bij de Domkerk en die bij de voormalige St. Marie zijn ommuurde tuinen, zo ook de voormalige kloostertuin van het Catharijneconvent. Ook elders in de stad zijn semi-openbare en particuliere ommuurde tuinen te vinden die alle gemeen hebben dat zij op kleine schaal de sfeer van een lusthof uitstralen; rust en stilte. Denk bijvoorbeeld aan de Oude Hortus achter het Universiteitsmuseum. Het pand in de stadswijk Lombok waar de leden van Tij hun atelier hebben, heeft ook een ommuurde tuin. Minder idyllisch qua planten- en kruidenrijkdom dan menig ommuurde tuin in de stad, maar toch, een ommuurde plek waar de kunstenaars van Tij elkaar ontmoeten en inspiratie opdoen. Voor hen is het een ommuurde ruimte voor creatie en inspiratie.

Wat die inspiratie de afgelopen tijd heeft opgeleverd wordt in KuuB getoond, ook in de daarachter gelegen ommuurde tuin. Het wordt een presentatie van een rijke en diverse oogst aan kunstwerken die toch een gemeenschappelijke noemer hebben als je ze alle bijeen ziet; een vorm van contemplatie en overpeinzing in twee- en driedimensionaal werk.


Activiteiten:

Gedurende de vier dagen dat deze expositie duurt zullen steeds leden van Tij aanwezig zijn. Er zijn elke dag extra activiteiten:

donderdagmiddag 27 oktober vanaf 17.00 uur de vernissage met de presentatie van het boek Hortus Conclusus en muziek door Nico Heilijgers.

vrijdagavond 28 oktober, van 19.30 tot 21.00 uur een lezing van Rob Aben, landschapsarchitect en mede-auteur van het boek De omsloten tuin; geschiedenis en ontwikkeling van de Hortus Conclusus en de herintroductie ervan in het hedendaagse stadslandschap.
Entree is vrij.

zaterdag 29 oktober, cultureel diner, met als thema Hortus Conclusus.  Aanvang 19.00 uur. U krijgt een driegangendiner voorgeschoteld dat uit gerechten bestaat die te maken hebben met de vruchten van een omsloten tuin uit verleden en heden. Tussen de gangen door treden dichters, muzikanten, vertellers en kunstenaars op die het thema van verschillende zijden zullen belichten; kort, bondig, betrokken en humoristisch. Een feest voor de zinnen met medewerking van o.a. de operazangeres Mirella Reiche begeleid door de harpeniste Lucia Wisse, de dichter Han van der Vegt en een optreden van de kunstenaar en lid van Tij, Hans Dillesse over het onderwerp eetcultuur.

Per couvert € 55,- inclusief uitstekende wijnen.
U kunt hiervoor inschrijven via info@kunstruimtekuub.nl

zondagmiddag 30 oktober, de uitslag van de poëziewedstrijd. Vanaf 15.00 uur dichtersmiddag met voordrachten van leden van het Utrechts Dichtersgilde. Om 17.00 uur de uitslag en prijsuitreiking van de poëziewedstrijd door de Gildemeester van het Dichtersgilde, Alexis de Roode. Het geheel wordt muzikaal omlijst door de onnavolgbare Flamencomuzikanten onder de naam Labryenco. Doet u maar een verzoeknummer als Compadres, Cae La Noche, Calle Venana of Don Roberto en u krijgt fantastisch swingende Spaanse muziek.

BACK