50 Utrechtse kunstenaars in beeld

Gastcurator Marcel Gieling

30 aug t/m 7 sept 2014

De afgelopen anderhalf jaar heeft de Utrechtse kunsthandelaar Marcel Gieling uitvoerig gesproken met vijftig hedendaagse Utrechtse beeldende kunstenaars. Hij deed daar periodiek verslag van in de Utrechtse internetkrant DUIC. Deze vijftig portretten zijn nu in een boek gebundeld dat op zaterdagmiddag 30 augustus in KuuB wordt gepresenteerd. Tevens is dan in een verkooptentoonstelling, van al deze kunstenaars tenminste één werk te zien. Vijftig aan Utrecht gelieerde hedendaagse kunstenaars in één tentoonstelling, dat is naar onze mening nog nooit vertoond!

Het boek van Marcel Gieling staat in een traditie van het aandacht besteden aan Utrechtse beeldende kunstenaars. Natuurlijk moeten in dit verband de twee boeken worden genoemd die Jan Juffermans  heeft geschreven over de beeldende kunst in de Domstad in de 20e eeuw. Eerst was dat Met Stille Trom (Utrecht 1976) en in 2010 Magisch Utrecht. Onmisbare boeken voor een ieder die kennis wil nemen van de ontwikkeling op het terrein van de beeldende kunst in Utrecht in de vorige eeuw.

In de periode maart 1986 – mei 1989 zijn er in het toenmalige Museum Hedendaagse Kunst, Achter de Dom no. 14, daar waar nu Architectuurcentrum Aorta is gevestigd, twintig solo-tentoonstellingen te zien geweest van Utrechtse kunstenaars, onder de titel XX Utrechtse Signalementen. Daarover is in 1989 ook een boekje verschenen. De drijvende kracht achter de tentoonstellingen en het boekje was de toenmalige directeur van het Museum Hedendaagse Kunst, Wouter Kotte.

Een jaar later is door de portretfotograaf Max Tosseram een boekje uitgegeven onder de titel  Beeldende kunstenaars in beeld (uitgave Broese Kemink / Muziek Staffhorst, 1990). Tosseram maakte een portretfoto van vierenveertig Utrechtse kunstenaars, met een korte beschrijving van hun kunstenaarschap.

Vanaf 2004 tot en met 2007 verschenen jaarlijks vier nummers van het Nobel Magazine; beeldende kunst in Utrecht vanaf 1900, een uitgave van uitgeverij Optima.

Marcel Gieling levert zijn eigen bijdrage aan deze reeks van publicaties  over de stand van zaken van de hedendaagse beeldende kunst in Utrecht; hij laat de kunstenaars zoveel mogelijk zelf aan te woord. Bovendien komt in zijn boek ook een geheel nieuwe generatie van Utrechtse beeldende kunstenaars aan bod. Daarmee geeft hij een tijdsbeeld van het beeldend kunstenaarschap in de stad Utrecht, begin 21e eeuw.

Een mooi boek, Utrecht waard. 
Een serie die over twintig jaar weer een vervolg verdient.


Opening: 30 augustus, om 17.00 uur.

Bekijk een film van de opening op deze pagina

Het boek is voor euro 15,- te koop bij KuuB.

Boekpresentatie 50 Utrechtse Kunstenaars plus expositie, 2014
>

BACK