Weemoed in muziek en gedicht

28/07/2017

Een ode aan de weemoedigheid die des avonds komt …

Een avond vol weemoed in muziek en gedicht. In dit geval in de muziek van Monir Goran op de ud en Hanka Clout, klarinettiste en in gedichten van François Villon (1431 – ?), voorgedragen door Boris van den Wijngaard die al eerder in KuuB zijn voordrachtskunst heeft laten horen.

Monir Goran, muzikant en componist, vluchtte in 1997 uit Koerdistan voor de repressie van Saddam Hoessein. Via Libanon en Italië kwam hij uiteindelijk in 1999 terecht in Nederland, Utrecht.

Intussen is hij met een Nederlandse getrouwd en heeft twee dochters, maar die verdomde weemoed naar dat land, dat geboorteland …

Monir combineert op zijn ud, een snaarinstrument dat op een luit lijkt, westerse klanken met oosterse melodieën die van generatie op generatie worden overgedragen. Zijn cd Onder een andere hemel getuigt daarvan. Kijk op www.monirgoran.nl voor meer informatie over Monir.

Hanka Clout speelt op de klarinet. Zij heeft haar opleiding genoten aan het Conservatorium van Amsterdam, afgerond in 2005. Hanka is verbonden aan het Noord Nederlands Orkest, het Amsterdam Wind Quintet en aan Het Zwols Collectief. Zij remplaceert regelmatig in grote binnen- en buitenlandse orkesten. Voor meer informatie, zie www.hankaclout.com

Boris van den Wijngaard, theatermaker, voordrachtskunstenaar en ‘huisacteur ‘ van Salon Saffier, draagt een aantal gedichten voor van François Villon, die schavuit, anarchist, meester in de letteren, dichter, levensgenieter en vagebond die veelvuldig in het gevang heeft gezeten totdat hij in 1463 voor tien jaar verbannen werd uit Parijs. Sindsdien ontbreekt van hem elk spoor. Villon schreef o.a. de onvergetelijke strofe: En waar is de sneeuw van weleer? (Mais ou sont les neiges d’antan?) uit de Ballade van de dames uit vroeger dagen. Of uit de Ballade van het concours te Blois; Warm welkom en door iedereen veracht. Zinnen die tot weemoed stemmen.

Het wordt een verrukkelijke avond in het decor van een tentoonstelling die een ode aan de verstilde schoonheid wil zijn.

  • Donderdag 28 september 20.00 uur (KuuB open vanaf 19.30)
  • Entree € 15,- per persoon.
  • Voor reserveren, klik hier, of stuur een mail naar info@kunstruimtekuub.nl
BACK