Zee-Land

About paint space and construction

Dave Meijer, Michiel Paalvast, Leon Riekwell, Nanda Runge en Nanky de Vreeze

24 april t/m 29 mei 2022

Opening  24 april rond 15.00 uur, in aanwezigheid van de kunstenaars.

Dave Meijer, Michiel Paalvast, Leon Riekwell, Nanda Runge en Nanky de Vreeze, vijf kunstenaars die wonen en werken in Zeeland, in Goes, Vlissingen en Middelburg. Beïnvloedt in hun werk door het vlakke land met de hoge dijken, aan de rand van Holland, bij de zee.

Soms is dat helder en duidelijk, zoals bij Dave Meijer, soms indirect en afgeleid zoals bij Nanda Runge en Michiel Paalvast en soms als een vorm van onderzoek  binnen de keuze van materiaal en beeld bij Riekwell en De Vreeze. Wat ze in ieder geval gemeen hebben is een gevoel van artistieke verwantschap. Ze kijken graag naar elkaars werk, leven ermee en herkennen zich erin. Ze horen de zee, proeven het land en voelen dat hun werk op de goede plaats vertoeft in de aanwezigheid van de werken van de ander. KuuB biedt graag die mogelijkheid, van zondag 24 april t/m zondag 29 mei.

Dave Meijer

In het voorjaar van 2013 toonde Dave Meijer in een groepstentoonstelling bij KuuB een serie van 24 olieverfpanelen die tezamen een staalkaart gaven van abstracties van hoge en lage horizonten, gekenmerkt door ruimte en rust. Nu is er met name gekozen voor werken op paneel of doek waar Mondriaaneske contouren van licht en donker, structuur en balans brengen in de ruimtelijkheid. Ook in grotere formaten dan in 2013. Al zijn werken geven de indruk uit imperfecties te bestaan. Uit het tegen elkaar wrikken van ongelijke delen zoals het land, de lucht en het water met elkaar wringen.

Michiel Paalvast

Het is duidelijk waar Paalvast zijn inspiratie voor zijn (inkt)tekeningen en schilderijen vandaan haalt; uit zijn omgeving, vooral uit de spaarzame bossen en bosjes in de buurt van Vlissingen. Hij tekent en schildert die op bijna 17e-eeuwse wijze van de grote Hollandse landschapschilders. Niet letterlijk, alleen als inspiratiebron en met een eigenzinnig kleurenpalet. Maar dan gebeurt er iets opmerkelijks: hij zet er kaders naast of er overheen, alsof je door een omgekeerde verrekijker kijkt. Als een raster van een spijltjesraam, van binnen naar buiten. Door die kadering richt de aandacht zich op het detail van het geheel. Paalvast’ werk biedt perspectief.

Leon Riekwell

Riekwell is opgeleid in de chemische technologie en heeft als zodanig ook jarenlang gewerkt. Die ervaring neemt hij mee in zijn schilderkunst. Op de tentoonstelling bij KuuB toont hij een serie loodpanelen waarop hij met industriële lakken structuren aangeeft van veelal industriële objecten, van gestripte fabrieken waarvan de dragers nog overeind staan. Alleen de ruggengraat van verlaten scheepswerven bijvoorbeeld, eindigend in pure abstractie. Soms maakt hij ook gaten in het loodpaneel of krast erin. De huid van de drager wordt gemaltraiteerd en krijgt daarmee de schoonheid van het tijdsverloop.

Nanda Runge

Zij heeft in 2012/2013 een solo-expositie gehad bij KuuB met zwarte inkttekeningen op grote vellen papier. Toen schreef ik: ‘In haar werk laat ze zich leiden door vorm, licht en schaduw. Deze architectonische elementen zijn de basis waaruit haar tekeningen van gebouwen, stedelijke doorkijken en kale interieurs zijn opgebouwd.’ Dat is nog steeds zo; vorm, licht en schaduw. Nu met olieverf op doek, meer geabstraheerd dan in 2012. De vormen zijn intussen geëvolueerd tot lichtende elementen op het veelal ruwe doek.

Nanky de Vreeze

Van haar wordt een serie panelen (kistjes) getoond die ze als titel meegeeft ‘Oekraïne-project’. Een serie uit woede en onmacht geboren na de inval van Poetin in het ‘broederland’: ‘zwart geblakerd verdriet naast hoop’ zoals ze zelf zegt. 49 werken in totaal, op vast formaat, met strepen, krassen op veelal monochrome achtergronden, waardoor deze werken een universeel karakter krijgen, los van de actualiteit.

Tijdens de opening op 24 april van de tentoonstelling Zee-Land, wordt ook haar boek / catalogus VER-BEELDING / I-MAGINATION gepresenteerd.

Zee-Land

Dave Meijer, Michel Paalvast, Leon Riekwell, Nanda Runge en Nanky de Vreeze

Zee-Land

Nanky de Vreeze – Twee panelen
2022. 14 x 21,5 x-3,5 cm elk
Bekijk een vergroting door te klikken op de afbeelding

Bekijk hieronder een verdere serie kunstwerken.
Klik op de foto voor een diavoorstelling op maximaal formaat.
Navigeer vervolgens met de pijlen.
© Kunstruimte KuuB

BACK