Corona

Jan Mulder

28 april t/m 1 mei 2016

In 2006 verscheen het boek Jan Mulder, schilderijen en aquarellen 1994-2006. Nu, tien jaar later, komt daar een zeer gewenst vervolg op onder de titel van een serie van zijn recente schilderijen Corona.

Op donderdag 28 april wordt het boek in KuuB gepresenteerd, omgeven door een serie schilderijen en inktschilderingen die Jan Mulder (1955) de afgelopen jaren heeft gemaakt. Na de korte expositie in KuuB, volgt in mei een presentatie van dit werk in Holland Tunnel Gallery, New York,  en in de zomer in de Griekse dependance van deze galerie in Parikia op het Griekse eiland Paros.

In het boek is een tekst opgenomen die Jan Hein Sassen (1947-2011) kort voor zijn overlijden in maart 2011 uitsprak bij de opening van de expositie van Jan Mulders werk In Vol Licht in het huis Sluishoef te De Bilt. Sassen was conservator schilder- en beeldhouwkunst van het Stedelijk Museum gedurende de directoraatschappen van Wim Beeren, Rudi Fuchs en Gijs van Tuyl: Mulders werk is een poëtische vertaling in verf van de condition humaine die in onze cultuur, zoals de filosoof Octavio Paz schreef, gekenmerkt wordt door een constant heen en weer geslingerd worden tussen rationaliteit en romantiek. Hij heeft een romantische inslag, zodat de emotie dichter aan de oppervlakte ligt dan de ratio. Tegelijkertijd zie je de beweeglijke felheid van New York, de mediterrane kleuren van het Griekse eiland Paros en het heldere licht dat door de bomen op de Oudegracht in Utrecht valt; de drie plaatsen die zijn leven markeren.

Mulder kan wel de schilder van de lange schaduwen worden genoemd. Hij put inspiratie voor zijn werk uit teksten als Am Rande der Nacht, een gelijknamig gedicht uit 1902 van Rainer Maria Rilke of uit regels van de Duitstalige Roemeense dichter Paul Celan (1920-1970) wiens leven zo door de holocaust is bepaald. Die lange schaduwen komen voort uit hun woorden, zoals die van Celan: In het laatrood slapen de namen….

Veel titels van Mulders recente schilderijen die hij in series maakt, zijn ontleend aan gedichten van Celan, Die Ewigkeit bijvoorbeeld en ook Corona.

Jan Mulders werk refereert aan het werk van abstract-expressionistische schilders als Jackson Pollack, Willem de Kooning en Mark Rothko. Maar ook aan dat van de 19e eeuwse poëtische landschapsschilder Jean Baptiste Corot. Mulders werk is traditioneel in de zin van herkenbaar in de Europese kunstoriëntatie en tegelijkertijd volstrekt autonoom.

Het is zijn leefwereld.

Te zien in KuuB van 28 april t/m 1 mei. Opening en boekpresentatie 28 april, 18.00 uur. Openingswoord door Ingmar Heytze.

U bent van harte uitgenodigd.


Activiteiten:

Op zaterdagmiddag 30 april van 15.00 tot 18.00 uur komt Utrechts Lady of Jazz, Heleen Schuttevaer (piano, zang) met Jim van der Zee (gitaar, zang)  jazz intermezzi spelen.

Op zondag 1 mei is het Culturele Zondag in Utrecht. In KuuB zijn dan optredens van het Danstheater met de voorstelling Long Way Home (dansers Joanna Borges, Dipa de Ridder en Donika Davids en op cello Eloi Jorda Saún). Optredens van 12.30 – 13.00 uur, 14.30 – 15.00 uur en van 16.30 – 17.00 uur.

Tevens op deze Culturele Zondag in KuuB: Honderdhuizen, een intieme voorstelling op basis van honderd gesprekken. Spel en creatie Yinka Kuitenbrouwer. Optredens van 13.15  – 14.00 uur en van 15.15 uur – 16.00 uur.

Jan Mulder / Corona

Uitgeverij Lecturis / Timmer Art Books

Teksten Jan Hein Sassen en Jan Mulder

Nederlands-Engelstalige uitgave

Vertaling Jo Gates

Ontwerp Affisch / Ingemar Visch

Fotografie Jaap van de Klomp

70 kleuren-illustraties / 120 pagina’s

€ 29.95

BACK