Evert van Kooten Niekerk en Tejo Remy

10 januari t/m  19 januari 2020

 

Een uitzonderlijk korte tentoonstelling maar wel een waar nog lang over gesproken zal worden.

 

De Utrechtse kunstenaar Van Kooten Niekerk (1949) gaf in 2013 een geheel nieuwe draai aan zijn kunstenaarschap. Toen begon hij aan wat nu een uitgebreide serie is van expressieve koppen van nationale en internationale dichters, componisten, filosofen en wetenschappers. Eerst in hartformgips beschilderd met acrylverf en recent ook in geglazuurd keramiek. Met name het materiaal hartformgips maakt het hem mogelijk in een snelle beweging een kop op te zetten. Deze koppen gelijken niet in de klassieke zin  van het beeldhouwen maar geven een gelijkenis die vooral gebaseerd is op wat Van Kooten Niekerk aan karakter ontleent aan het schrijf- of componistenwerk van de uitgebeelde persoon. Het zijn beeldende schetsen van de creativiteit van de geportretteerden.

 

In het voorjaar van 2016 heeft hij een serie dichtersportretten, onder andere die van Leo Vroman, Gerrit Komrij, Hugo Claus, Gerard Reve, Paul van Ostaijen en van Delphine Lecompte geëxposeerd in het Poëziecentrum in Gent. De hoogste tijd om de wervelende beeldende kunst van Evert van Kooten Niekerk in Utrecht te laten zien, zoals de koppen van Egon Schiele, Simeon ten Holt, Franz Liszt, Igor Stravinsky, Johannes Brahms, Frédéric Chopin, Dylan Thomas, Ilja Pfeiffer, Gerrit Komrij en Leo Vroman. In totaal zo’n 38 koppen.

 

Dit gebeurt in samenwerking met de internationaal befaamde ontwerper Tejo Remy (1960) die voor deze tentoonstelling de schragen waarop de koppen staan heeft ontworpen en gemaakt. Onder andere het Centraal Museum beschikt over werken van Remy, bijvoorbeeld zijn vroege werk Chest of Drawers. You can’t lay down your memory.

 

Evert van Kooten Niekerk en Tejo Remy bieden u een gezamenlijk kunstwerk dat het programma in KuuB voor 2020 met een luide gong inluidt.

 

De tentoonstelling wordt op vrijdag 10 januari om 17.00 uur ingeleid door Henk Ester (1952), dichter. Hij studeerde geografie en filosofie in Utrecht. In 2013 verscheen zijn eerste bundel Bijgeluiden, waarvoor hij de C. Buddingh-prijs ontving voor het beste poëzie-debuut in 2013. In 2016 publiceerde hij de bundel E-groot is rood en in 2018 Het vermoeden van Witten.

 

Op zondagmiddag 12 januari, 16.30 uur en op zondagmiddag 19 januari, 16.30 uur, leest de acteur/theatermaker en voordrachtskunstenaar Boris van der Wijngaard enkele gedichten voor van schrijvers/dichters van wie een kop op de tentoonstelling getoond wordt. Vrije entree.