Solo-tentoonstelling Monique Bastiaans – Als het Ware

filmpje over de expositie

openingsspeech

 

Vanaf 1988 woont en werkt Monique Bastiaans (1954) in Spanje, in Chiva vlak buiten Valencia. Daar in een bijna geheel door haar zelf op een heuvel gebouwd huis, uitkijkend over het stadje, werkt zij aan haar kenmerkende kleurrijke binnen- en buiteninstallaties. Ze stralen optimisme uit en getuigen van een grote mate van inventiviteit. Haar installaties doen meer dan alleen het toevoegen van genuanceerde accenten aan de omgeving waarin ze geplaatst zijn, ze zijn daarentegen alomvattend aanwezig. Ze nemen de ruimte in beslag en voegen er een nieuwe dimensie aan toe. Het lijkt alsof een beschermende geest zich over die ruimte ontfermt, de genius loci. Op die wijze levert Bastiaans nieuwe ervaringen. Dat is haar vak, het leveren van nieuwe ervaringen.

 

Hoogdravende woorden, zeker, maar Bastiaans doet het in alle bescheidenheid en respect voor alles om haar heen, wetende slechts een klein maar onmisbaar onderdeel te zijn van een onmetelijk geheel. Een beetje zoals het gedicht van Willem Hussem:

 

Zet het blauw

van de zee

tegen het

blauw van de

hemel veeg

er het wit

van een zeil

in en de

wind steekt op

 

Monique Bastiaans krijgt in KuuB alle ruimte haar betovering op de bezoeker los te laten. Met tal van materialen veelal gedompeld in aardse kleuren – doek, pvc, veren, klei, glas en hout om er maar enkele te noemen – doet ze een beroep op alle zintuigen van de bezoeker; zien, voelen, ruiken, horen en zelfs proeven. Ze voegt daar nog een element aan toe: empathie. Deze solo-expositie staat in het teken van delen en verenigen, van verenigen en delen. Wederzijdsheid zou je ook kunnen zeggen. Dat beeldt ze uit in keramische vormen die op vruchten lijken. Deze vormen kunnen gedeeld worden en weer verenigd … In het Museum Catharijneconvent is gelijktijdig met de expositie in KuuB, een grote tentoonstelling te zien over Naastenliefde door de eeuwen heen. Bastiaans haakt daarop in door in haar Gesamtkunstwerk het geven en ontvangen centraal te stellen. Delen is immers het ware, tolerantie is immers het ware en mededogen is immers het ware. Dat alles is als het ware.

 

Voor één van de werken van Monique Bastiaans heeft zij de componist en muzikant Sander van Herk gevraagd muziek te componeren. Met behulp van een koptelefoon is deze repetatieve muziek, zittend in een omhulsel, te ervaren.

 

De solo-expositie staat ook in het teken van de schutspatroon van de stad, Sint Maarten, hij die als Romeins soldaat de helft van zijn mantel afsneedt en dat aan de bedelaar langs de weg gaf. Bastiaans voelt zich thuis bij dat gebaar van barmhartigheid. Zoals ze zich ook thuis voelt in de stad Utrecht waar ze in de jaren zeventig aan de Kunstacademie gestudeerd heeft en nu, na zovele jaren weer terugkeert om met haar verhaal over het omzien naar de ander, deelgenoot te zijn van het grote gebaar dat met naastenliefde te maken heeft.

Een gebaar, Als het Ware.

 

————————————————————————————————–

De opening van de expositie is op zondag 2 november, vanaf 17.00 uur.

Maggy Voorsluys Gomez, kunstenares en docent beeldende kunst en design, geeft dan haar visie op het werk van Monique Bastiaans en op de solo-expositie.

De Sint Maartensviering vindt plaats tijdens de expositie en wordt dit jaar uitgebreid gevierd in Utrecht.  Zie voor meer informatie www.sintmaarten2014.nl

—————————————————————————————————-

 

Zie voor Monique Bastiaans’ c.v. haar uitgebreide website, www.moniquebastiaans.com.

Ze heeft deelgenomen aan vele groepstentoonstellingen en ook vele solo-exposities gemaakt, overwegend in Spanje. Haar meeste werken zijn van tijdelijke aard, ze komen, bestaan en verdwijnen weer met slechts een herinnering als blijvende getuige.

 

Van een deel van haar (tijdelijke) projecten is een catalogus gemaakt:

 

LAS IDEALES, Centro Cultural las Cigarrera, Alicante, Spanje, 2012

Ha llegado a su destino, Muso Vostell, Malpartida de Caceres, Spanje, 2011

Replay, Museo de Bellas Artes, Murcia, Spanje, 2009

Lunes, miércoles y por la noche,  Fundació Caixa Carlet, Spanje, 2009

Lametro, Valencia, Spanje, 2007

Plaisir de Fleurir, sala Parpallo, Valencia, Spanje 2007

Frívolas Variaciones Variables, Espai Quatre, Palma de Mallorca, Spanje, 2003

Uwaga!, Intervención en la plaza del mercado de Valencia para el Espai d’Art La Llotgeta, Valencia, Spanje, 2001

Adéu Tristesa, proyecto de transformación de 270 naranjos muertos, Ribarroja, Valencia, Spanje, 2000

Pura Fibra, Espai A. Lambert, Xavea, Spanje, 2000

Entre col y col, lechuga, Casa de cultura, Almussafes, Spanje, 1999