Een generatie Utrechtse beeldhouwers

22 januari t/m 5 maart

 

Op vrijdagavond 3 maart is er in KuuB (en daarbuiten) een cultureel diner, aanvang 18.00 uur,  gewijd aan deze expositie en de (figuratieve) beeldhouwkunst. Zie voor informatie hierover deze link.

 

Op zondag 5 maart vindt er een presentatie plaats van een monografie over het werk van Peter Engelen, een van de exposanten. klik hier voor meer informatie.

 

Klik hier voor een filmpje over deze expositie

Klik hier  voor een artikel over deze expositie.

 

Op zondagmiddag 22 januari is de expositie Een generatie Utrechtse beeldhouwers onder overweldigende belangstelling geopend. Deze tentoonstelling is gewijd aan een generatie Utrechtse beeldhouwers uit de tweede helft van de vorige eeuw, tot op heden. Sommigen daarvan zijn overleden: Pieter d’Hont, Joop Hekman, Jan van Luyn, Willy Blees en Eka Thoden van Velzen. Anderen zijn nog werkzaam als beeldhouwer, de een wat meer dan de ander: Theo van de Vathorst, Paulus Reinhard, Theo Mackaay, Jos van Vreeswijk, Peter Engelen, Joop Wouters, Hennie van Overbeek en Wout Maters.

 

Dertien beeldhouwers en penningenmakers die het gezicht bepaalden en bepalen van de Utrechtse, voornamelijk figuratieve beeldhouwkunst. De meeste van deze beeldhouwers hebben letterlijk sporen in de openbare ruimte van Utrecht nagelaten met kenmerkende en door velen geliefde beelden. Zij hebben een wezenlijke bijdrage geleverd aan Utrecht als stad der beelden. Op één na allen figuratief werkende beeldhouwers. Die uitzondering is Wout Maters die meer abstracte beelden maakte.

 

In KuuB worden zij bijeen gebracht als een school en gepresenteerd als individuele beeldende kunstenaars. Een overzicht als eerbetoon aan een gouden generatie beeldhouwers en penningenmakers die ons leven heeft verrijkt.

Dit is een tentoonstelling die enkel en alleen in Utrecht kan plaatsvinden.

 

De tentoonstelling is geopend door dr. Louk Tilanus, tot vorig jaar universitair docent en onderzoeker aan het Kunsthistorisch Instituut te Leiden, gespecialiseerd in de beeldhouwkunst. Hij organiseerde ook tentoonstellingen van beeldhouwers en schreef menige bijdrage aan catalogi en oeuvre-overzichten. Bij zijn afscheid als docent ontving hij in januari 2015 een speciaal voor hem ontworpen penning, gemaakt door … Theo van de Vathorst.

 

U kunt een overzicht van de locaties van de  beelden in de openbare ruimte van Utrecht van een aantal van de kunstenaars van wie werk in KuuB getoond wordt, bekijken via deze link. Door het aanklikken van de pijltjes rechts en links ziet u de pagina’s.

 

Op zondag 5 maart, 16.00 uur, de finissage van de expositie, zal de dan net van de pers gekomen monografie over het werk van Peter Engelen gepresenteerd worden.

Emeritus hoogleraar strafrecht aan de Universiteit van Utrecht Constantijn Kelk zal dit prachtige overzichtsboek in ontvangst nemen en uitreiken.

 

Deze tentoonstelling is geïnitieerd door Dick Adelaar en mede door hem georganiseerd.