Klassiek in KuuB #1
12/11/2015
Het Utrecht String Quartet organiseert met de Literaire Boekhandel op de Lijnmarkt 17 en met KuuB een serie van drie concerten rond thema’s uit de Russische literatuur en beeldende kunst.
De eerste is in KuuB op donderdag 12 november 2015 om 20.00 uur
150 jaar geleden werd in Sint Petersburg Alexander Glazoenov geboren (1865-1936). Zijn ouderlijk huis was een zoete inval, iedereen die iets betekende in de muziek, kunst of literatuur dineerde er wel eens. Zijn grootvader was uitgever van de Russische dichter Poesjkin. In zijn tienerjaren schreef Glazoenov zijn eerste liederen op teksten van Poesjkin. Componist Rimski-Korsakov nam de getalenteerde jongen onder zijn hoede en de rijke zakenman en mecenas Mitrofan Beljajev nam hem mee op reis door Europa. Net achttien ontmoette hij voor het eerst de vijfentwintig jaar oudere Tsjaikovski, het begin van een levenslange vriendschap. Glazoenov liet zich inspireren door zowel de Russische mythen en sagen als ook door de stormachtige ontwikkeling in Europa van de kunst en de muziek van rond de eeuwwisseling.
Het USQ bereidt nu samen met de acteur Marius Gosschalk een voorstelling voor waarbij het strijkkwartet werken van Glazoenov en van Tsjaikovski speelt en Gosschalk op zijn geheel eigen wijze fragmenten uit de Russische literatuur van voor de revolutie vertolkt.
Het concert en de voordracht duren ongeveer vijfkwartier, zonder pauze.
Na afloop is er alle gelegenheid de tentoonstelling te bekijken Small Works, Big Impact en tevens om met de muzikanten en met Gosschalk een gesprek aan te gaan.
Het USQ heeft in de periode 2004-2012 alle werken van Glazoenov voor strijkkwartet op vijf cd’s gezet (DG Scene)
Entree: € 20,- , passe-partout voor drie concerten euro 50,-
Reserveren: kunt u door een mail te sturen naar info@kunstruimtekuub.nl met als onderwerp ‘klassiek in kuuB‘
De volgende concerten en voordrachten in het kader van deze serie vinden plaats op donderdag 28 januari en op donderdag 7 april 2016
Het concert plus voordracht op 28 januari heeft als thema De Kreutzersonate. Beethoven werd tijdens zijn leven meerdere malen heftig verliefd op vrouwen die voor hem onbereikbaar bleken. Deze stormachtige emoties klinken door in de beroemde vioolsonate die hij opdroeg aan de Franse vioolvirtuoos Rodolphe Kreutzer. In de emotionele achtbaan verschiet de sfeer van furieus naar contemplatief en tenslotte naar uitbundige vrolijkheid. De muziek inspireerde Leo Tolstoj tot een novelle over een ongelukkige liefde met dezelfde titel. Het Utrecht String Quartet speelt het tweede Razumovsky-kwartet van Beethoven (strijkkwartet op. 59 nr. 2). In het derde deel van dit kwartet gebruikt Beethoven een bekende melodie uit de Russische volksmuziek. Fragmenten uit de Russische literatuur worden voorgedragen.