Soulmates in art

Cecilia Vissers en Cor van Dijk

14 sept t/m 26 okt 2014

Cecilia Vissers (1964) en Cor van Dijk (1952) zijn soulmates in art. Beiden moeten het van abstractie hebben in ambachtelijk perfect uitgevoerde vormen van natuurlijke materialen; staal en aluminium. Geen afstandelijke abstractie, maar zeer expressief. Dit is kunst waarbij in de beperking de meesters zich tonen.

Voor het eerst maken zij samen een tentoonstelling. Dat was altijd al een wens van hen. En voor het eerst zal Cecilia Vissers haar inspiratiebronnen laten zien, foto’s van het Ierse landschap aan de westkust en van de Schotse Hooglanden. Massief land, waar de eenzame wandelaar te gast is. Land dat  hard is en soms ongenaakbaar. Haar foto’s doen kubistisch aan, vlakken, hoeken en vormen van aarde en lucht. Het land toont kracht en draagt eeuwen mee van erosie door wind en water, zelfs de luchten lijken verweerd. Die foto’s worden in het artistieke proces omgevormd tot nieuwe landschappen van aluminium met vlakken van heldere monochrome kleuren. Minimale kunst tot het maximale van zeggingskracht opgerekt.

Het abstract-geometrische werk van Cor van Dijk is pure poëzie in staal. Van Dijk is  in de jaren vijftig en zestig opgegroeid in Pernis, dat uitdijende en mateloze industriegebied. Een landschap van glimmend en ook roestig vlekkerig staal waar 24 uur per dag lampen flikkeren. Een gebied van pijpen, immense schoorstenen, gereutel en geratel, altijd gesis en ontsnappende wolken. Cor van Dijk heeft daar leren kijken naar maat en verhouding van materialen. Dat heeft te maken met verhoudingsgetallen tussen lengte, breedte, hoogte, diepte, massa en volume – de quinta essentia, tot in de perfectie uitgevoerd in grote brokken staal. Om dat alles in balans te brengen moeten er eindeloos veel keuzes door de kunstenaar worden gemaakt. Niets gaat daarbij vanzelf, slechts streven naar perfectie geldt.

Het werk van Cor van Dijk is een combinatie van ambacht en emotie. De vergeten dichter D.A.M. Binnendijk schreef in 1938  over de combinatie van ambacht en emotie:

Geëtst in koper, in ivoor gedreven,

Of in blank zilver met de hand gevormd,

Legt hij de branden, in hem losgestormd,

Neer met den lichten huiver van het leven.

 

Cor van Dijk en Cecilia Vissers, soulmates in art.

Openingsspeech van Ron Klein Breteler

Cor van Dijk in ‘Kunst van de Dag’

BACK