Michael Berkhemer
Solo
13 januari t/m 24 februari 2019
Michael Berkhemer (1948) staat in de traditie van Hollandse landschapsschilders; lage horizon, hoge luchten, maar dan in abstractie en veelal verticaal. Hij kadert de oneindigheid in door een verfijnd lijnenspel. De compositie krijgt daardoor structuur en biedt houvast. Het lijkt op de rechte sporen van een schaatser op het transparante ijs of op de nerven in een boomblad.
De kleuren op het doek of wandbeeld zijn complex in eenvoud, doorleefd en doorwerkt, in lagen acrylverf. De tijd lijkt eroverheen gegaan te zijn. Rust en reflectie overheersen in zijn doeken en wandbeelden, maar deze zijn tegelijkertijd dynamisch en geven energie. Puurheid en soberheid boren een bron van levenskracht aan.
Vorm, lijn en kleur, drie essentiële schilderscomponenten die, mits in balans en in harmonie tot elkaar, het wonder van het onnavolgbare tot uitdrukking brengen. Daar komt het veelal niet-standaard formaat van de drager – het doek of het wandbeeld – bij dat Berkhemer hanteert. Met name de wandbeelden zijn op strikte aanwijzing van Berkhemer, uiterst secuur door een timmerman uitgevoerd. Dat biedt eigenzinnigheid. Dezelfde eigenzinnigheid van de natuur waar geen enkel formaat exact gelijk is aan een ander. Berkhemer kiest steeds meer voor langgerekte staande formaten, zowel in doek als in zijn wandbeelden, alsof ze naar de lucht, het licht, reiken. Het schilderij wordt aldus ook object.
Ja, dit zijn goede schilderijen, het ongrijpbare nabij.
Ten einde loopt
het voorval van de schaduw.
Het antwoord van het landschap
verwacht geen respons.
(uit: Schoollatijn, W.G. Sebald, De Bezige Bij, 2015)
In 2008-2009 toonde Michael Berkhemer zijn doeken en wandbeelden in het Mondriaanhuis te Amersfoort, een retrospectief. Nu, tien jaar later is een groot overzicht van zijn werk te zien in KuuB. Geen retrospectief maar wel een omvangrijke keuze uit zijn recente werk. Dit is een tentoonstelling waarbij aan deze hedendaagse meester van de puurheid en soberheid in de oerhollandse schilderkunst, alle ruimte wordt gegeven. Een feest voor het oog en zalf voor de ziel.
Lees de openings-speech van Jaap Röell >
Zondag 13 januari was het Culturele Zondag in Utrecht. In het kader daarvan dansten KIEK & LOT die middag een vrije dans waarbij zij zich mede lieten inspireren door de werken van Michael Berkhemer.
Op de laatste dag van de tentoonstelling – zondag 24 februari, circa 17.00 uur – spelen drie leden van de muziekgroep Modelo62 een soort Exhibition of a Picture Gallery ter ere van het werk van Michael Berkhemer. Het zijn Chloë Abbot, trompet, Hadewijch Holland, viool en Roberto Rutkauskas, viool. Dit wordt wel een zeer feestelijke en memorabele finissage.