Galatea Foundation in de etalage van KuuB
Vita Buivid met Comfort food
23 februari t/m 24 maart 2024
Meet the artist vrijdagmiddag 23 februari 16.30 uur.
U bent van harte welkom
De zesde gevluchte kunstenaar – ’nieuwe’ Nederlander – die werk exposeert in de etalage van KuuB als onderdeel van het project Galatea Foundation dat als doel heeft om gevluchte kastenaars te ondersteunen in het ontwikkelen van hun kunstenaarschap in Nederland. Tot en met 24 maart toont Vita Buivid ‘Comfort Food’, een zoektocht naar identiteit.
www.vita-buivid.com
Vita Buivid was deenemer aan de Galatea Kunstprijstentoonstelling 2023 in het Dordrechts museum.
In haar tentoonstelling bij Kuub Space laat Vita twee werken zien:
– de film “How (far) are you?”, uit 2021,
– de installatie “Comfort Food” (afbeelding hieronder), gemaakt tussen 2014 en 2023.
Beide projecten draaien om de gedachten van de kunstenaar over haar afkomst. Ze vertelt hier op een eenvoudige maar krachtige manier haar verhaal.
“Comfort food“
Door het raam bij KUUB zie je een installatie met een schijnbaar simpele lijn, als een verwijzing naar de horizon. De handgemaakte porseleinen objecten, vorig jaar gemaakt tijdens haar verblijf aan de Rijksakademie, kunnen op verschillende manieren worden begrepen: sociaal, politiek, en zelfs religieus. Ze laat het aan de kijker over om hier betekenis aan te geven.
Deze installatie is nauw verbonden met de film die gebaseerd is op haar eigen ervaringen met verhuizen en toont de problemen waar ze mee worstelt: discriminatie op basis van leeftijd en de psychologische uitdagingen van emigratie.
Vita Buivid bevraagt haar nationale en sociale identiteit en visualiseert haar gedachten door middel van vrouwelijke arbeid.
De film “How (far) are you” is een soort optreden, waarbij het menselijke haar als symbool van vrouwelijke kracht centraal staat. Haar wordt zowel gezien als symbool van nationale identiteit, als een werkinstrument, wat ons laat nadenken over de kansen die mensen in verschillende samenlevingen krijgen.
Wat in sommige culturen vooral parafernalia zijn van een vrouw en een teken van haar trots, wordt voor Vita een middel om te overleven in een nieuwe samenleving.
Deze video past in de traditie van radicale feministische kunst, en Vita Buivid is daar een duidelijk voorbeeld van.
Waar: Kuub.Space, Pieterstraat 3 te Utrecht
Wanneer: 23 februari 2024. Inloop vanaf 16.30. Om 17 uur laat Vita de video zien waarna er gelegenheid is om met haar te spreken.
Geboren in Dnepropetrovsk (nu Dnipro, Oekraïne).
Na haar afstuderen aan de Dnepropetrovsk State University verhuisde ze naar Leningrad (nu St. Petersburg, Rusland) en in 2018 verhuisde ze naar Nederland. In 2020 studeerde ze af aan het Dutch Art Institute en momenteel woont en werkt ze in Amsterdam. Vita was in 2023 Rijksakademie resident.
Vita houdt zich sinds begin jaren negentig bezig met hedendaagse kunst, in eerste instantie fotografie en op foto gebaseerde kunst.
Sinds 1990 neemt ze deel aan talloze tentoonstellingen in Rusland en wereldwijd. In 1994 ontving Vita een beurs van het Bureau van de Russische Cultuur “Circ” in Amsterdam en werkte ze aan een project over de invloed van Nederlandse kunst op de Russische cultuur.
Met steun van de Rutgers University reisde ze in 1998 naar New York om aan een fotoproject te werken. In 2000 kreeg ze een beurs van de gemeente Paris voor een residentie in de Cité Internationale des Arts en produceerde ze een kunstenaarsboek in beperkte oplage.
In 2016 vond Vita’s retrospectieve tentoonstelling plaats in het Moscow Museum of Modern Art, dat vijf verdiepingen van het museumgebouw aan de Ermolaevsky Lane besloeg.
In 2017 nam ze deel aan het parallelle programma van de Biënnale van Venetië met het project “Nevsky Prospect” in Palazzo Bembo.
Vita wordt beschouwd als een van de vooruitstrevende feministen in de post-sovjet kunst. In de afgelopen jaren was haar meest invloedrijke project, de serie How I Spent My Summer, genomineerd voor de Kandinsky Prijs in 2009. In dit project laat de kunstenaar beelden van vredige ontspanning botsen met een militaire invasie.
Genomineerd voor de Galatea Kunstprijs 2023.
Voor meer informatie over de doelstelling en werkwijze van de Galatea Foundation, zie www.galateafoundation.org.