De KunstRai Revisited

Deelnemers:

Erik Suidman, Willem Noyons, Louis Reijnen, Frans Beerens, Rob Scholte, Piers Secunda, Tejo Remy & Rene Veenhuizen en Johannes Steendam

KuuB nam deel aan de KunstRai 8 t/m 12 september 2021. Tot en met 31 oktober is in KuuB te Utrecht de expositie ‘KunstRai revisited’ te zien waarbij de meeste deelnemers van toen nu in KuuB getoond worden.

Erik Suidman

Erik Suidman (1964 -2018), de schilder van de geluidloze schreeuw, heeft in de jaren 2014/2015 een serie van in totaal zo’n 1300 (zelf)portretten op doek, paneel, karton of papier getekend en geschilderd, steeds op hetzelfde formaat van 24 x 18 cm. Daarbij gebruikte hij verschillende materialen, olie- en acrylverf, pastel, aquarel, Siberisch krijt, potlood of houtskool. De afgebeelde portretten, beter is het om van koppen te spreken, drukken heftige emoties uit, ze schreeuwen, trekken grimassen, zijn euforisch, wanhopig, boos of stil verdrietig. Hij gaf deze serie de titel ‘Het Lijden der Mensheid’. In 2015 toonde hij het grootste deel van de serie in de gehele benedenruimte van de kunstenaarsvereniging Kunstliefde te Utrecht, waarvan hij lid was. Een overweldigende ervaring. Op de KunstRai toonde KuuB 630 van deze koppen in een solostand, waarbij de bezoekers in het midden van een ruimte stonden en door velen portretten werden toegelachen, toegeschreeuwd en meegetrokken in een draaikolk van emoties. Bij KuuB kunt u nu zelf kiezen.
Zie ook de foto’s van ruim 100 portretten op deze website >

€ 250,- per stuk, met een staffel bij afname van meerdere exemplaren.

Willem Noyons

Wat, als dat wat bescherming moet bieden – een helm – van zichzelf kwetsbaar als glas is? Dan wordt bescherming een fictie. De Utrechtse beeldend kunstenaar Willem Noyons (1956) geeft in een serie glazen helmen betekenis aan de kwetsbaarheid van het leven, op symbolische en puur artistieke wijze. Helmen van bravoure en van strijdlust veranderen in de handen van Noyons en de meester-glasblazer Jiri Pacinek uit Lindava, Tsjechië, in vormen van verbeelding: wat als …?

Bij KuuB worden vijf van deze helmen getoond. € 3.500,- per helm en € 500,- voor de speciaal door Noyons ontworpen en gemaakte sokkel met interne verlichting.

Johannes Steendam

Afgewerkte motorolie is geen dagelijks medium om schilderijen van te maken. Johannes Steendam (1973) doet dat reeds een aantal jaren, op dik aquarelpapier. Streken (diesel)olie geven een mistig bruin-zwart bijna lichtgevend schilderij van een vaag abstract landschap. Het levert beelden van een diepe oneindigheid op, omgeven in een vervluchtigende atmosfeer alsof alles voor je ogen verdampt. De kleuren variëren van beige-achtig tot donkerlicht en vele schakeringen daartussen. De ‘doeken’ van Steendam trekken aan je voorbij als in een vlaag van een regenbui.

Bij KuuB ook het grootste motorolie-werk dat Steendam ooit heeft gemaakt, 150 x 300 cm € 6.500,- Daarnaast ook kleinere formaten.

Louis Reijnen

De oervorm van een schip beweegt soepel door het water, rank en aquadynamisch. Op dit kale schip is een ster uit een firmament gevallen. Hemel en aarde raken elkaar. Reijnen (1947) grijpt met dit bronzen object naar het symbool van de tijd die zacht doch onverbiddelijk passeert. De schoonheid van de vorm gaat hier gepaard met de functionaliteit en met de menselijke dromen naar wat er achter de horizon is te ontdekken.

Uniek exemplaar, ‘De overtocht’, brons, 330 x 55 x 60 cm  € 21.000,- inclusief speciaal ontworpen sokkel.

Rob Scholte

Rob Scholte (1958) heeft in 2014 in samenwerking met Galerie KuuB, een serie lichtobjecten gemaakt onder de titel ‘Light, your first currency’. Daarvan is er nog maar één te koop. Op het paneel van 80 x 80 cm heeft Scholte knikkers in alle soorten en maten geplaatst – looiers, detten, bonken, bollenbusten, pottenbakkers, walvissen, rode duivels, kanaries, roosters, spikkels, stierenkloten, kattenogen, spetters, mini’s en nog zowat. Daaronder schijnt egaal het led-licht over het paneel. De knikkers gaan leven, ze vlammen op. Knikkers zitten voor vele van ons vol verhalen over de vroege jeugd. Scholte maakt er vrolijk makende kunst van. Hij verheft het banale tot een eindeloos en steeds variërend kijkgenot. € 5.500,- voor het laatste exemplaar.

Frans Beerens

Frans Beerens fotografeert sporen van menselijk ingrijpen in de natuur die na verloop van tijd de sporen daarvan inkapselt waardoor deze deel worden van een groter geheel. Van deze fotobeelden in zwart-wit maakt hij  in samenwerking met het Textiel Museum te Tilburg grote geweven wandkleden die de oerkracht lijken te verzachten.

Bij KuuB tonen we één van die wandkleden: ‘Bevroren riviertje in de Ardennen’, € 6.500,-

Tejo Remy & Rene Veenhuizen

Uitzonderlijke bouwsels van veelal hergebruikt materiaal, hout, glas, staal,  karton, wol, verzin het maar, die refereren aan een oorspronkelijk functioneel gebruik en die door ingrepen van Tejo en Rene een nieuw leven krijgen als vreemde constructies die …verwonderen. Voor de stand van KuuB hebben deze ontwerpers/kunstenaars een glazen tafel van hergebruikt glas met bijpassende krukken gemaakt – er moet immers ook gezeten kunnen worden om al het moois in de stand te beschouwen – die een ensemble vormen van pure functionele schoonheid.

Glazen tafel op betonnen onderstel, € 4.500,-,  krukje € 550,- en tweezits krukje € 750,-.

Piers Secunda

De Engelsman Secunda (1976) zocht al vroeg in zijn carrière als schilder naar de driedimensionaliteit van het materiaal. Hij bouwde zijn schilderijen op uit plakken gekleurde industriële verf die als een object tegen de muur werden gepresenteerd en was en is daar internationaal succesvol mee. Het zijn sculpturale schilderijen. In het proces van buigen, draaien, verhitten, kneden en in elkaar voegen van plakken verf, resteerde er nogal wat plakkaten die hij in een hoek van zijn atelier liet liggen totdat hij jaren later zag dat daar in potentie een nieuw kunstwerk uit gekneed kan worden. Hij bracht al deze resten samen tot een in lagen opgebouwde vierkante meter massief verf, ‘A decade of rejected works reconfigured as a One Metre Cube of industrial floor paint and other paints’, 2003-2013. Een obsessief werk dat het schilderen tot onderwerp heeft. Daarnaast toont Piers Secunda op de KunstRai werken die letterlijk verwijzen naar kogelinslagen uit geweren van de Taliban in muren van woningen in Kabul, ‘The Taliban Relief Paintings’.

The Cube € 17.500,-, Taliban Relief Paintings € 2.000,-.

www.kunstrai.nl

http://www.kunstrai.nl/galerie/kunstruimte-kuub/

Lees meer over deze kunstenaars in voorgaande tentoonstellingen:
Erik Suidman
Willem Noyons
Louis Reynen
Rob Scholte
Frans Beerens
Piers Secunda
Tejo Remy
Johannes Steendam

Kunstrai Amsterdam 2021

Kunstrai

Erik Suidman, Willem Noyons, Louis Reynen, Rob Scholte, Piers Secunda, Tejo Remy & Rene Veenhuizen en Johannes Steendam

Bekijk hieronder een serie kunstwerken.
Klik op de foto voor een diavoorstelling op maximaal formaat.
Navigeer vervolgens met de pijlen.
© Kunstruimte KuuB

BACK